Elbussarna som Connect bus har regional trafik i Västra Östergötland skapade problem hos chaufförer och resenärer. En "svart dimma" lade sig på säten och kläder, och det var en stickande lukt. Flera chaufförer vittnar om att de blev illamående, fick huvudvärk och en person berättar att han behövde gå ut och kräkas.
Bussbolaget satte in åtgärder. Bussar tätades och det byttes luftfilter. Efter det har Ocab Öst AB gjort luftprov, tejpprov och mätt elektromagnetisk strålning under körning. Proven visar på bland annat mineraler typiska för vägdamm samt svärtande partiklar som är normala i utomhusluft vid trafikerade områden. Enligt testerna ligger nivåerna av vägdamm inom det normala.
Innebär det att problemen är avklarade?
– Ja. Däremot kommer vi ha detta under observation. Vi kommer att göra regelbundna kontroller och även låta tillverkaren göra det. Vi släpper inte frågan, säger Kempe.
Sammantaget har man gjort åtgärder på 29 regionbussar som utgår från Motala, Vadstena, Ödeshög, Mjölby och Österbymo.
Har det funnits någon tanke på att det rört sig om tillverkningsfel och att bussarna borde reklameras?
– Vi kommer sätta oss ner med tillverkaren och försöka förstå på djupet vad den grundläggande orsaken är, säger Kempe och tillägger att han i det inte gå händelserna i förväg.
Har ni varit med om något liknade tidigare?
– Nej det har vi inte. Men däremot vet vi att andra tillverkare och andra företag haft problem, just med elbussar.
Ni satte in åtgärder utan att göra analys och mätningar på den "svarta dimma". Varför gjorde ni det?
– Vi har fått den frågan tidigare och jag har inget direkt svar på det. Vi fokuserade på att förstå problemet och försöka åtgärda det.
Fackförbundet Kommunal var redo att ta till skyddsstopp, vilket hade inneburit att alla trafik hade stoppats, men valde att dra tillbaka det då arbetsgivaren satte in åtgärder. Dan Alf, kommunikatör, kommenterar provsvaren.
– De är bra. Men vi kommer inte släppa detta utan följa upp det fortlöpande. Men framför allt hoppas vi att det som skett inte gör att de som blivit dåliga kommer få men under långt tid framåt.
Finns det chaufförer som fortfarande är sjukskrivna?
– Ja, det gör det. Och det är en annan del i detta. När vi gick in och lade ett skyddsstopp så var det för att bolaget inte gjort något. Nu har de gjort åtgärder men det är tråkigt att det tog så lång tid innan det hände något.
Alf är tydligt besviken på att arbetsgivaren inte agerade direkt när personalen påpekade problemen.
– Det var egentligen först när vi kopplades in som man började lyssna. Jag kan förstå att det finns en misstro mot arbetsgivaren i detta, säger han.
Jonas Kempe håller inte riktigt med utan säger att de hade startat åtgärder innan kravet på skyddsstopp.
Men det tog ändå åtskilliga veckor innan ni agerade?
– Informationen från förarna kom helt enkelt inte fram tillräckligt snabbt. Var kedjan brustit vet inte jag. Vi hade kunnat vara ännu lite snabbare på att åtgärda och vi hade kunnat vara tydligare ut mot våra förare.
Vad har ni som arbetsgivare gjort för de förare som blivit sjuka?
– Dels finns det möjlighet att prata med oss direkt. Sen har vi företagshälsovården, där det finns både medicinsk hjälp och samtalsstöd.
Kempe tillägger också att de fått en del synpunkter från resenärer men att det bara rör sig om 10-15 stycken.