Här finns jobben i Motala

Ingenjör, sjuksköterska eller IT-specia­list är yrken att satsa på om du vill ha goda möjligheter till jobb. Det visar en ny rapport från Arbets­förmedlingen.

Arbetsförmedlingen i motala

Arbetsförmedlingen i motala

Foto: MARTA B BLANCO

Motala2014-07-04 21:40

– I vårt län är det bland annat brist på bagare, förskollärare och betongarbetare, säger Jelena Maric, sektionschef.

Arbetsförmedlingen spår ljusa tider för arbetsmarknaden. Under 2014 kommer 2 000 nya jobb att skapas i Öster­götland och under 2015 ytterligare 2 500. I Arbetsförmedlingens senaste rapport listas yrken det råder brist på arbetskraft inom, och vilka jobb det råder störst konkurrens om. Något som sticker ut i undersökningen är att de saknas mycket arbetskraft inom hälso- och sjukvården.

– Det är ingen nytt för mig, i Östergötland har det vart brist på sjuksköterskor sedan jag började inom arbetsförmedlingen, säger Birgitta Tegidius, chef på Arbetsförmedlingen i Motala sedan 19 år tillbaka.

För henne är det mer intressant att se hur den förändrande arbetsmarknaden påverkat Motala, som den tekniska utvecklingen och data­industrin. I Östergötland råder det brist på arbetskraft inom mjukvaru- och systemutvecklare, civilingen­jörsyrken och kvalificerade verkstadsarbetare. Men även Motala har förändrats, från industristad till att hitta nya vägar.
-Kommunen hoppas på att turismen ska skapa många jobb. Vad vi kan se är det privata aktörer inom vården, städ och andra tjänster som skapat flest jobb här, säger Jelena Maric.

Men Birgitta Tegidius vill helst inte prata om Motalas arbetsmarknad, utan länets.
 – I Östergötland har vi något vi kallar rimligt pendlingsavstånd. Varför prata om en stads arbetsmarknad när det finns fler bara en kort bit bort, menar hon.
Rapporten visar också att svårast att hitta jobb blir det för de som saknar gymnasiekompetens. Att Motala har Bona folkhögskola där man kan läsa upp sina betyg, är därför viktigt.

– Vi har ett tre månaders långt prova på-program där arbetssökande får chansen att testa folkhögskolemetodiken. Det har gjort att många får upp ögonen för nya möjligheter, menar hon.
Men hon framhåller även vikten av att företagen tar ansvar.

– Om det inte finns rätt kompetens hos våra arbetssökande, borde det ligga i deras intresse att den kunskapen lärs ut, menar hon.
Själv lämnar Birgitta Tegi­dius i veckan sin tjänst som chef för Motalas arbets­förmedling, för att jobba på regional nivå. Men hon gör det med framtidstro.

– Vi ser att Motalaborna blivit allt mer positiva till att utbilda sig, vi har bättre pendlingsmöjligheter och även företag i Motala ser ljust på framtiden, avslutar hon.

Var finns jobben

”Var finns jobben” heter Arbetsförmedlingens senaste prognos över arbetsmarknaden i Sverige. Den visar:
Områden som det är störst brist på arbetskraft inom är teknik, vård och pedagogik.
Störst chans att få jobb har ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi, operationssjuksköterskor och IT-arkitekter.
Fotografer, friskvårds­konsulenter och journalister har mest konkurrens om jobben.
Svårast att få jobb har de som saknar gymnasiekompetens.
Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om