Hon hoppas på fler fynd

Arkeologerna från Riksantikvarieämbetet har avslutat sina utgrävningar. Men på andra sida strömmen arbetar 26 arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård vidare.

Nathalie Dimc arbetar med utgrävningar vid kanalen.

Nathalie Dimc arbetar med utgrävningar vid kanalen.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2013-09-25 08:00

”Hittar ni något?”, brukar vara en av frågorna arkeologerna får från personer som passerar utgrävningarna. Alldeles intill en gångväg längs med kanalen arbetar några arkeologer i ett av tre schakt som den senaste tiden har gett intressanta fynd. Nyligen hittade man där en långsmal barkbit som ska analyseras. Visar det sig att biten är bearbetad kan den vara del av en större konstruktion.

– Än så länge ser man inte hela biten, vi ska utöka schaktet och sedan ta till vara på den med hjälp av en konservator, säger Karin Berggren, biträdande projektledare.

Sedan 2009 har Stiftelsen Kulturmiljövård undersökt platsen, som har fått namnet Kanaljorden. I år har man undersökt en yta på cirka 2 500 kvadratmeter. Deponerade människoben, i huvudsak skallar och organiskt material har hittats på botten av en forntida sjö.

Intressant sten

Dessutom finns äldre boplatslämningar som legat på stranden intill sjön. Sjön har legat över stora delar av undersökningsytan och senare vuxit igen till en våtmark.

En stor sten ett par hundra meter från resecentrum och bara någon meter från järnvägsspåret är just nu extra intressant. Den ligger på den forntida stranden.

– Människorna måste ha förhållit sig till stenen och stranden på något sätt och eventuellt suttit på den och slagit sten, säger arkeolog Nathalie Dimc.

Extremt unik plats

I mitten av oktober ska man vara färdiga och med ett par veckor kvar av utgrävningarna hoppas man på fler fynd.

– Förhoppningen är att vi ska få en bättre förståelse för hur platsen hänger ihop, säger Nathalie Dimc.

De yngsta lämningarna är cirka 8 000 år gamla medan de äldsta är omkring 11 000 år gamla.

Skillnaden mellan det här området och det på andra sidan strömmen, där RAÄ avslutade sitt arbete i augusti, är främst åldern på lämningarna. Där var de äldsta fynden cirka 7 000 år gamla.

– Vi har äldre saker än vad de har, även om de har mer fynd. Men på båda sidor handlar det om extremt unika platser, säger Nathalie Dimc.

Visas för allmänheten

Klockan 17 i kväll visas utgrävningarna upp för allmänheten när det ordnas rundvandring på området med arkeologer. 9 oktober ordnas den sista visningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om