HSB-projektet i centrala Motala ett steg närmare

HSB Östergötland planerade projekt att bygga lägenheter i centrala Motala har kommit ett steg närmare att förverkligas. Det efter positivt besked från samhällsbyggnadsnämnden.

På parkering Bagaren, den gamla busstorget, vill HSB Östergötland bygga cirka 60 bostäder.

På parkering Bagaren, den gamla busstorget, vill HSB Östergötland bygga cirka 60 bostäder.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-03-30 09:00

Det var i höstas som HSB Östergötland presenterade sin vision om att bygga lägenheter på gamla busstorget i centrala Motala. 

– Vi tänker oss mellan 50-60 lägenheter med generösa balkonger ut mot Vättern, sa Karl-Johan Styrenius, Bygg- och Projektchef, HSB Östergötland då.

Nu har projektet kommit ett steg närmare att förverkligas då samhällsbyggnadsnämnden på sitt senaste möte gav positivt planbesked. Vilket innebär att arbetet med att ta fram en detaljplan för området vid Sjögatan, där parkeringen Bagaren idag är belägen, kan påbörjas. 

– Vi har en väl fungerande dialog med Motala kommun. Vi ska även teckna ett markanvisningsavtal inom kort och påbörja detaljeplanearbetet här under våren, säger Karl-Johan Styrenius. 

undefined
En första skiss på hur HSB:s fastighet i centrala Motala kan komma att se ut har tagits fram. Fastigheten ska även inrymma garage i källarplanet.

Styrenius berättar att de ännu inte fått någon tidsplan för när detaljplanearbetet kan vara klart. Men han har en förhoppning om att det ska kunna vara klart till sommaren 2025. 

När skulle ni i så fall kunna starta upp projektet?

– Man skulle kanske kunna säljstarta vid årsskiftet 25-26 som absolut tidigast. Men det styrs förstås av marknaden. Just nu när det är oroligt kan det vara svårt att säljstarta något även om man har projekt klara. Men som det ser ut framöver med signaler om sänkt ränta och inflation så tror vi på en bra marknad framöver, säger Styrenius.

undefined
HSB planerar att bygga flerfamiljsbostäder upp till sex våningar höga i kvarteret Bagaren. Nu har de fått positivt besked för att påbörja detaljeplanearbetet för området.

Som menar att HSB har stora förhoppningar på projektet. 

– Det är ett jättebra läge och fint projekt. Jag tror det kommer passa alldeles utmärkt på platsen och pass Motala centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!