Kockeleverna bjöd på femrätters

Lunch fixar de lekande lätt. Nu står femrätters middag på menyn för Komvux kockelever.

Borden dukas till fest. Jiraporn Karlsson, Jiayu Li och Aim-orn Jönsson gör fint.

Borden dukas till fest. Jiraporn Karlsson, Jiayu Li och Aim-orn Jönsson gör fint.

Foto: Maria Biamont

Motala2016-12-02 19:44

Det är full fart i Blåklinten, elevrestaurangen på Carlsund utbildningscentrum. Dagens lunchservering är slut och nu väntar nästa stora utmaning för ett tiotal studerande på grundläggande kockutbildningen. Anhöriga och inbjudna gäster väntas till kvällens middag, som sätter kunskaperna i både matlagning och servering på prov.

– Det är fler rätter och lite mer jobb. Och så måste det vara extra fint och gott så att alla blir nöjda, säger Gurpal Singh.

I grytan puttrar en jordärtskockssoppa som inleder matfesten. Därefter serveras skaldjurscheesecake och helstekt fläskfilé med rosépepparsås och klyftpotatis. Till efterrätt hemgjord vaniljglass med äppel- och kanelrippel. Middagen avslutas med ostbricka.

– Det ska vara traditionellt och olika moment att träna på. Vi hjälper till en del men tar ett steg tillbaka ju längre vi kommer i utbildningen, säger Jan Green som coachar gänget med lärarkollegan Elin Österberg.

I restaurangdelen görs festdukade bord med tända ljus i ordning. När gästerna anländer gäller det att ta hand om dem på bästa sätt, visa dem till bords, ta beställningar och kolla så att allt är till belåtenhet.

– Och så ska vi le mycket, säger Aim-orn Jönsson och visar upp ett brett smil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om