Kommunen vill storsatsa på event

Motala ska bli eventstaden nummer 1. Med Lalandias planerade etablering vill bildningsförvaltningen nu förbereda Motala för satsningar på event, evenemang och besöksnäring.

Motalagalan, ett av många arrangemang i Motala.

Motalagalan, ett av många arrangemang i Motala.

Foto: Hedvig Wissting

Motala2017-11-21 12:30

Lalandia är i ett intensivt planeringsläge för sin etablering, Vätternrundan blir slutsåld på nolltid, VM-tävlingar förläggs till Motala och stora spelningar som Diggiloo väljer kommunen för sina arrangemang. Motala håller på att bli en eventstad. Det menar i alla fall bildningsförvaltningens tjänstemän som bett politikerna om att få utreda hur eventstaden Motala ska kunna utvecklas ytterligare.

– Eventbranschen växer och i Motala kan det skapas många nya jobb där. Motala är en eventstad med alla sina turister, säger bildningschef Johnny Thorén.

Turismutbildningen som kommunen tagit över från Vadstenagymnasiet liksom kommunens egen restaurangutbildning och handelsprogrammet på gymnasiet är delar som Johnny Thorén menar borde kopplas till en evenemangssatsning. Dessutom håller man på att tillsammans med Tillväxt Motala skapa ett lokalt branschprojekt för att se hur samarbetet inom branschen och med kommunen ska se ut framöver.

– Det handlar om att göra en kraftsamling med näringslivet och Tillväxt Motala. Vi tror att vi kan komma långt om vi börjar att ordentligt marknadsföra de här yrkena, säger han.

På sitt nästa möte ska bildningsnämnden ta beslut om tjänstemännen ska gå vidare med en utredning och med en djupare analys av hur Motala ska kunna utvecklas som eventstad.

– Det handlar om att samla de resurser som vi har, att koppla ihop kommunens fritid, kultur och skola med näringslivet. Det här gäller ju allt från grundskolan till gymnasiet och komvux, säger Johnny Thorén.

Hans förhoppning är också att Lalandia ska innebära en rejäl skjuts för evenemangen, även om det är en permanent verksamhet och inget enskilt event.

– Nej, men vi har många andra och man kan utnyttja varandra. Vi har ju Vätternrundan, VM-tävlingar och arrangemang som Diggiloo. De kan ge mervärden åt varandra och vi ska skapa en paraplyorganisation för att samla alla, säger Johnny Thorén.

Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) är positiv till initativet och talar också om att det kan handla om att se över vilken hjälp som kommunen skulle kunna ge vid olika evenemang och hur ungdomarna på exempelvis turismprogrammet skulle kunna få praktik i samband med olika event.

– Sedan hoppas vi också att det här ska locka ännu fler evenemang till Motala. Motala ska kunna erbjuda både mycket turister till evenemangen och kompetens, säger han.

Triathlon-vm i Motalaviken.
Triathlon-vm i Motalaviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!