Kommunens erbjuds kulturskatt - här är svaret

Museiföreningen vill skänka sina samlingar till kommunen under förutsättning att de tas omhand på ett bra sätt. Nu svarar ansvarig politiker.

Mark Henriksson tycker att museiföreningens erbjudande är positivt.

Mark Henriksson tycker att museiföreningens erbjudande är positivt.

Foto: Jens Bollius

Motala2020-11-08 08:00

Motala musei- och hembygdsförening äger en stor konst- och föremålssamling som i dag bland annat finns att beskåda på Charlottenborgs slott och Industrimuseet. Nu önskar man skänka verken till kommunen, men vill då att de ska tas omhand på ett bra sätt. I dagsläget har dock kommunen inte löst förvaringen och omhändertagandet full ut gällande sina egna samlingar.

– Vi tycker att det är jättetrevligt att föreningen vill bidra till kommunens samlingar. Men innan vi kan svara dem behöver vi se vilka möjligheter som vi har att ta emot deras föremål, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Kulturförvaltningen ser en oro för att museisamlingarna skingras och att kulturhistoriska värden går förlorade om kommunen inte kan ta hand om föremålen.

Finns det fog för en sådan oro?

– Jag kan inte uttala mig om den delen i nuläget, säger Mark Henriksson.

Han menar att kommunen först måste hitta en lösning på de utmaningar som finns gällande den kommunala konsten och var den ska förvaras. När det är ordnat kan man ta ställning till föreningens erbjudande.

– Men vi tycker att det är väldigt positivt att de vill skänka sina verk till kommunen, säger Mark Henriksson.

Vad gäller den kommunala konsten förs diskussioner inom kommunen hur man ska lösa förvaringsfrågorna. Ett förslag som lyfts är att nyttja lokaler på Rundradiomuseet. Mark Henriksson uppger dock att det inte finns något beslutat kring lokaler.

Karta: Motala Industrimuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!