Kommunens revisorer har granskat hur arbetsmarknadsenheten vid Ekenäs fungerat. De finner då flera brister som de vill ha förklaringar till.
En del som man har synpunkter kring handlar om att få, bara tio procent, av de som kommer till arbetsmarknadsenheten går vidare till jobb eller studier.
– I Motala har vi framför allt arbetat med de som står långt från arbetsmarknaden. Vi har gjort det tillsammans med arbetsförmedlingen där vi exempelvis ordnat med språkpraktik och när man sedan fått bygga upp ett språk på en arbetsplats så har arbetsförmedlingen tagit vid med deras åtgärder, säger verksamhetschef Eva Axelsson.
I övriga riket är det 39 procent av de som har en insats via kommunal arbetsmarknadsenhet som går vidare till jobb eller studier. Men Eva Axelsson ser inte skillnaden som särskilt konstig.
– Det här är inte lagstadgad verksamhet så det är inte reglerat hur den ska se ut. Därför blir det missvisande att jämföra, säger hon.
I revisionsgranskningen pekar man på att andra kommuner valt att ordna insatser även för personer som inte står lika långt ifrån arbetsmarknaden. Därmed har man fått bättre statistik.
– Där har vi en positiv dialog med politikerna och har fått ett ändrat uppdrag, säger Eva Axelsson.
Verksamheten har fått fem miljoner extra i år för att även ha insatser för personer som står närmare arbetsmarknaden.
– Vi ska fortsätta att hjälpa de som står långt ifrån arbetsmarknaden, men vi ska också fokusera på att hjälpa människor till egen försörjning. Vi ska ha verktyg att möta båda grupperna, säger Eva Axelsson.
Det nya uppdraget innebär bland annat att man ska börja ha mer kontakt med privata arbetsgivare. Hittills har insatserna som förmedlats skett i kommunens verksamheter, men det ändras nu.
– Arbetsförmedlingen har fått ett ändrat uppdrag och därför har man nu tydligt pekat ut att vi ska jobba mer med externa arbetsgivare. Vi har gjort det tidigare, men bara i projektform, säger Eva Axelsson.
Att arbetsförmedlingen förändras, att arbetslösas kontakt med dem alltmer ska ske digitalt och att fristående aktörer ska ta över flera av arbetsuppgifterna innebär förändringar för kommunens arbetsmarknadsenhet.
– Vi kommer att få hjälpa dem som har svårt med den digitala kontakten och vi behöver hitta ett sätt att samverka med andra, privata aktörer, säger Eva Axelsson.
Ni får ett ändrat uppdrag nu samtidigt som arbetsförmedlingen förändras. Ska ni bli som en ny arbetsförmedling?
– Nej. Arbetsförmedlingen ska inte sluta förmedla arbete. Det är till dem som man ska vända sig om man söker jobb, säger Eva Axelsson.
I granskningen påpekas också att tiden som enskilda får insatser från arbetsmarknadstiden ökat, något som Eva Axelsson bekräftar.
– I genomsnitt har sju av tio av de hos oss någon form av hinder eller situation som gör att det inte är självklart att man hittar ett arbete. Det tar ofta tid att ta sig vidare då, säger hon.
I revisionsgranskningen tar man också upp styrningen och verksamhetens uppdrag. Här finns stora oklarheter menar revisorerna och beskriver syftet med verksamheten som otydligt. Men Eva Axelsson håller inte med om beskrivningen.
– Genom åren har det funnits förväntningar mer kring enskilda satsningar som extratjänster, men nu upplever jag att det finns ett större fokus på hela vårt uppdrag och att man pekat ut riktningen, säger hon.