Från tapas till kolgrill – sjönära restaurangen byter inriktning

Satsningen på Tapas & Cava i Motala hamn föll inte riktigt väl ut. Det visade sig att kunderna ville ha mer: större matportioner, fler rätter och möjlighet till privata sittningar.

Sanne Altun och Micha Smajlagic, två av delägarna till tidigare Tapas & Cava, ser fram emot den nya inriktningen med kolgrillade rätter.

Sanne Altun och Micha Smajlagic, två av delägarna till tidigare Tapas & Cava, ser fram emot den nya inriktningen med kolgrillade rätter.

Foto: Rita Furbring

Motala2025-03-05 07:41

Olas sportfiske, som gick i konkurs 2017, ersattes så småningom av Hamncaféet i bröderna Öje och Sanne Altuns regi. Sedan många år driver de även Hamnkrogen. 

Sommaren 2023 var visionen att öppna en restaurang med tapasrätter.

"Folk vill ha något enkelt, lätt utan att de behöver gå in i en restaurang och beställa en full meny. Det ska vara ganska lättjobbat, sen finns det väl inte så många tapasställen i stan", sade delägaren Öje Altun vid tillfället.

Men knappt två år senare har lokalerna delvis renoverats, köket är utbyggt och delägarna, som även består av Micha Smajlagic, har köpt in en kolgrill för en kvarts miljon.

– Vi hade inte utrymme för större menyer innan, konstaterar Sanne Altun.

Med facit i hand, kommenterar han tapas-satsningen:

– Det blev inte ett sådant tryck som vi hade hoppats på.

undefined
Sanne Altun och Micha Smajlagic trodde att kunderna skulle nöja sig med tapas-rätter. Men efterfrågan på större portioner, kött och fisk gjorde att de tog steget och utvecklade restaurangen.

Däremot visade det sig att kunderna hade önskemål om mer.

– De frågade varför vi inte hade fulla portioner av kött och fisk. Vi trodde att det räckte med Hamnkrogen och att ha Tapas & Cava som komplement. Vi blev lite paffa, säger Altun.

– Vi har också fått förfrågningar om middagssittningar för slutna sällskap, fortsätter Micha Smajlagic.

Öl, vin-och whiskyprovningar är också aktiviteter som planeras inom den nya satsningen.

Lokalen, med 50 sittplatser inne, ser han som ett bra utrymme för ändamålet. Hamnkrogen, säger han, blir för stor och det går inte att stänga ner hela restaurangen för mindre sällskap. 

Men beslutet att investera och arbetet med att bygga om köket, medger Sanne Altun, var inte bara enkel. 

– I synnerhet när vi nyligen öppnat Tapas & Cava.

undefined
Investeringen i en kolgrill kommer att spela en central roll efter att den nya menyn utformats.

Samtidigt tror delägarna att just kolgrillade rätter kan bli ett bra komplement till övrig verksamhet i hamnen. Det är också en inriktning som de upplever saknas i Motala. 

För tillfället håller Meze & More Grillhouse öppet fyra dagar i veckan. Till sommaren räknar man med att vara igång alla dagar.

En ny kock finns på plats, plus ytterligare två personal. Krögarna räknar också med att säsongsanställa omkring 15-20 personer totalt till de båda restaurangerna i hamnen.

– Jag tror med handen på hjärtat att det här är ett vinnande koncept, säger Sanne Altun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!