Lalandia bygger nytt – samtidigt som i Motala

Lalandias storsatsning i Motala är inte företagets enda. Samtidigt går företaget ut med en miljardsatsning på ett tredje vattenland i Danmark.

Lalandia satsar på ett nytt badland även i Danmark, men arbetet ska inte påverka satsningen i Motala.

Lalandia satsar på ett nytt badland även i Danmark, men arbetet ska inte påverka satsningen i Motala.

Foto: Lalandia A/S

Motala2019-03-26 18:00

På den jylländska västkusten ligger semesterorten Søndervig alldeles vid havet. Här har en dansk affärsman sedan 2006 planerat för en stor semesteranläggning, men frågan har varit svårlöst och det var först i december förra året som man fick de nationella godkännanden som behövdes. Då lämnade nämligen den danska regeringen besked om att tillåta semesterbostäder i ett antal sjönära lägen som tidigare inte tillåtits. Kort efter beskedet gick Lalandia ut och meddelade att de kommer att göra satsningen tillsammans med affärsmannen.

– Ja, vi planerar för ett nytt Lalandia i Danmark. Det blir vårt tredje och det blir ungefär lika stort som i Motala med 500 semesterhus och möjlighet att bygga badhotell intill, säger Lalandias vd Jan Harrit och berättar att det till Søndervig kommer många tyska turister som de nu hoppas kunna locka till vattenlandet.

Liksom i Motala handlar det om en satsning på ungefär en miljard svenska kronor.

Projektet i Søndervig har pågått i många år, men det är först de senaste åren som Lalandia varit involverade i processen. Tidsplanen är att bli klara till år 2022, vilket gör att man har en planering som är ungefär likadan som för Motalaprojektet.

– Men vi vet inte om det blir två parallella projekt. I Motala väntar vi ju nu på besked från mark- och miljödomstolen om detaljplanerna och i Danmark håller man på att ta fram planer, säger Jan Harrit.

Blir det inte väldigt tufft att göra två miljardsatsningar samtidigt?

– Det kommer att bli en stor uppgift för oss, men vi vet ju inte exakt nu om det kommer att bli två projekt som sker samtidigt. Det beror ju på när de olika godkännandena kommer på plats, säger Jan Harrit.

Klarar ni det ekonomiskt att finansiera två miljardprojekt samtidigt?

– Ja, det gör vi. Finansieringsmässigt blir det inga problem. Sedan ska man ha resurser att göra det också, men vårt projektteam kommer att få ta in fler medarbetare.

Projektet i Søndervig har redan dragit ut på tiden och det är oklart om den tidsplan som finns nu kommer att hålla. I Motala har det än så länge bara varit mindre tidsförskjutningar, men det är oklart hur lång tid som kommer att gå innan hela överklagandeprocessen är klar.

– I Danmark trodde vi att det skulle varit klart för två år sedan, så man måste ha tålamod det vet vi. Och det har vi när det gäller Motala också. Vi är helt bestämda på att etablera oss där, säger Jan Harrit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!