Lalandia planerar 29 meter högt torn

För att bygga häftiga vattenrutschbanor gäller det att tänka stort. Lalandia planerar därför för ett 29 meter högt torn. Det är högre än Platens höghus på Ekön.

Huvudanläggningen med det 29 meter höga tornet.

Huvudanläggningen med det 29 meter höga tornet.

Foto: Fotomontage: Archifunture

Motala2018-04-14 07:00

Lalandias badland bakom Jätten ska bland annat innehålla en vågpool, utomhuspool, bastu och relaxavdelning. Men det ska också finnas flera stora vattenrutschkanor. För att möjliggöra dessa behöver man bygga på höjden och därför planeras ett stort torn som en del av anläggningen.

– För att vi ska kunna ha de stora vattenrutschbanorna så måste vi komma upp i höjd. Det går inte att ha dem om vi bygger en lägre byggnad, säger Lalandias vd Jan Harrit.

Detaljplanen anger vilka möjligheter och begränsningar som finns för anläggningen. I det förslag som kommunen nu tagit fram anges att ett 29 meter högt torn skulle kunna byggas.

– Det är inte bestämt att tornet ska vara 29 meter, det är vad byggrätten tillåter. Det kan också bli så att vi gör begränsningar, exempelvis att vi rent geografiskt pekar ut var tornet får hamna. I dag tillåts hela byggnaden att vara 29 meter, men det kan också bli att vi begränsar storleken på tornet. I praktiken kanske den bara blir 25 meter, men vi vill inte sätta för snäva gränser och så ska det köra fast på en halvmeter, säger planchef Lena Petersson Forsberg.

I Danmark har Lalandias båda anläggningar liknande upplägg med varsitt högre torn. Dessa är enligt Jan Harrit på ungefär 25 meter.

– Vi vet inte exakt om tornet i Motala kommer att bli 29 meter. Det är den maxhöjd som anges i detaljplanen, säger han.

Enligt den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts bedöms det bli en betydande miljöpåverkan och anläggningens påverkan på landskapsbilden bedöms som stor. "Tornet på anläggningen blir ett landmärke som kommer påverka landskapsbilden från olika utblickar. Anläggningen kommer att vara ett nytt inslag i området och kontrasten i landskapet bedöms bli stor i förhållande till den småskaliga bebyggelsen," står det i dokumentet.

– Det hör till konceptet med en hög byggnad. Här får man köpa det för att få till helheten. Det går inte att göra tornet osynligt, och det vill varken Lalandia eller kommunen, säger Lena Petersson Forsberg och fortsätter:

- Det är blandade tankar kring det här. Vissa som har reagerat gör det för att de vill ha en stor byggnad. De ser chansen till att få ett landmärke. De kan vara oroliga för att byggnaden ska märkas för lite.

29 meter är högt. Som en jämförelse är Platens höghus i Gamla stan med åtta våningar 23 meter höga och deras höghus på Ekön är 26 meter med sina nio våningar. Lasarettet är i den högsta delen ungefär 39 meter.

I Varamon finns nästan bara låg bebyggelse. Hur kommer ett 29 meter högt torn smälta in?

– Om det är någonstans som det passar med en större och högre byggnad så är det på den här tomten. Ser man dessutom från riksväg 50 så jämför man ju med en annan bebyggelse än om man kommer från Varamohållet, säger Lena Petersson Forsberg och fortsätter:

– Dessutom kommer vi ju att ha kvar befintlig vegetation som en barriär.

Jan Harrit tar också upp växligheten som ett argument. Anläggningen ska omges av höga träd och byggnaden placeras i en sänka nedanför Jätten.

– Jag tror inte att det kommer att bli några problem. Det blir inte så synligt utifrån eftersom vi behåller de höga träden omkring, säger han.

Lena Petersson Forsberg är också tydlig med att de i planarbetet jobbat med att byggnaden ska smälta in i miljön.

– Vi skulle exempelvis kunna styra med vad det ska vara för fasadmaterial, men samtidigt vill man inte bli för detaljerad i en plan heller. Vi vill ge förtroende till Lalandia som visat väldigt god vilja till att det här ska bli bra och tilltalande. En plan får heller inte reglera mer än nödvändigt. Vi får se hur mycket vi måste gå in och styra. Det blir i en diskussion mellan sakägarna, Lalandia och kommunen, säger hon.

Enligt det detaljplaneförslag som plan- och miljönämnden nyligen beslutade att gå ut med på samråd framkommer att kommunen måste överlägga med Försvarsmakten för att kunna besluta om en byggnad på 29 meter i en detaljplan. Försvarsmaktens stoppområden vållade för några år sedan stor debatt. Men när det gäller den delen så ändrar sig Lena Petersson Forsberg nu.

– Vi har kontrollerat och eftersom det här handlar om en etablering inom en sammanhållen bebyggelse så får man bygga upp till 45 meter innan man måste överlägga med försvaret. Så det är inget problem här. Det är en fördel för oss och 45 meter är vi ju inte ens i närheten av, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!