Lalandiaetablering riskerar att försenas

Öppnandet av Lalandia kan bli ett halvår senare än vad man planerat. Det flaggar nu kommunens tjänstemän för.

Jan Harrit berättar för Motalaborna om planerna.

Jan Harrit berättar för Motalaborna om planerna.

Foto: Anders Törnström

Motala2019-05-11 07:00

Detaljplanerna för Lalandias etablering i Varamon har överklagats och ligger just nu för handläggning i mark- och miljödomstolen i Växjö. Hur lång tid processen kommer att ta där är oklart, men den information som kommunen fått är att domstolen har som mål att 75 procent av deras ärenden ska avgöras inom sex månader.

– Vi har fått information av tjänstemännen nu att överklagandeprocessen och upphandlingar kan göra att byggstarten skjuts upp med sex månader, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

En annan orsak till att byggstarten kan komma att skjutas upp är att det tar tid att ta fram en entreprenör till bygget.

– I så fall innebär det att bygget inte är klart våren 2022 som man talat om tidigare utan snarare hösten 2022, säger Elias Georges.

Det är dock inte säkert att det kommer att bli någon försening. Det beror på hur överklagandeprocessen går. Men kommunen har ändå börjat räkna med att det kan bli så.

– Men det känns inte som ett problem. Det här kommer att bli bra, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Jan Harrit, Lalandias vd, skriver i ett e-postsvar till redaktionen att de just nu inte vet när det kommer ett avgörande i mark- och miljödomstolen. Om beslutet skulle dra ut på tiden så konstaterar Jan Harrit att det finns en risk att bygget blir försenat.

Vid mark- och miljödomstolen håller man just nu på att gå igenom alla överklagande. När det är klart kan det bli aktuellt att begära in ytterligare yttranden. Någon tidsplan finns inte mer än en förhoppning om att vara klara inom sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!