Harrit inte orolig trots koncernens sämsta år någonsin

Koncernen där Lalandia ingår gjorde 2020 sitt sämsta år någonsin. Men vd Jan Harrit är inte orolig och intygar att det inte påverkar Motalaplanerna.

Jan Harrit, vd för Lalandia, bekräftar att 2020 varit ett tufft år ekonomiskt.

Jan Harrit, vd för Lalandia, bekräftar att 2020 varit ett tufft år ekonomiskt.

Foto: J C Hilner/Mostphotos/MVT arkiv

Motala2021-03-17 06:00

Parken Sport & Entertainment, koncernen som bland annat äger Lalandia och fotbollslaget FC Köpenhamn, gjorde förra året sitt sämsta år någonsin ekonomiskt. Man gick back 289 miljoner kronor före skatt, att jämföra med plus 75 miljoner år 2019.

– 2020 har varit ett väldigt speciellt år där mycket kan kopplas till corona. Vi har inte haft möjlighet att genomföra de aktiviteter som vi planerat och under delar av året har verksamheterna varit nedstängda, säger Lalandias vd Jan Harrit och fortsätter:

– Det påverkar även 2021 eftersom vi ännu inte vet när verksamheterna kan öppna igen.

Lalandia som bolag gjorde förra året ett positivt resultat om cirka 10 miljoner. Där ingår dock 43,5 miljoner i coronastöd från danska staten. Det kan jämföras med 2019 då man gjorde en vinst på 85 miljoner danska kronor, utan stöd.

– De flesta verksamheter inom nöje, fritid och ferier har varit hårt påverkade av corona. Det påverkar naturligtvis resultatet, säger Jan Harrit.

Samtidigt påtalar han tydligt:

– Men det ändrar inte våra tankar om ett Lalandia i Motala.

Mellan 12 mars och 8 juni 2020 var Lalandias anläggningar i Danmark helt stängda. Därefter fick man öppna, men med restriktioner. Sedan mitten av december är de åter stängda enligt politiska beslut.

Är du orolig för framtiden?

– Nej, det är jag inte. Jag är säker på att så snart som vi får öppna så kommer vi att komma igång igen som normalt, säger Jan Harrit.

Hans förhoppning är att nedstängningarna och isoleringen under corona får familjer att ännu mer efterfråga deras verksamheter.

– Jag tror att det kan finnas ett uppdämt behov, säger han.

Mäktar företaget att hålla ut till dess?

– Ja, och nu jobbar vi vidare med byggandet av Lalandia nummer 3 i Danmark. Vi planerar att öppna i Søndervig innan nästa sommar och alla semesterhus där är nu sålda, säger Jan Harrit.

De 23 mars väntas Danmarks regering lämna nya besked om nedstängningen i landet. 

Enligt Parken Sport & Entertainments årsredovisning räknar man med att läget vänder under 2021 och att man gör ett resultat före skatt på mellan 0 och 75 miljoner kronor. Det är dock baserat på att FC Köpenhamn tar sig till gruppspel i UEFA Europa League.

Är det inte vanskligt att förlita sin ekonomi på sportresultat?

– Sport kanske inte är lika säkert som en nöjesverksamhet ett normalår, men det är inget nytt med det här upplägget, säger Jan Harrit.

Jan Harrit, vd för Lalandia, bekräftar att 2020 varit ett tufft år ekonomiskt.
Jan Harrit, vd för Lalandia, bekräftar att 2020 varit ett tufft år ekonomiskt.
Karta: Lalandia i Billund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!