Lars och Lena flyttade in i Södra Stranden

Nu bor det folk i det nya huset på Södra Stranden. Lars och Lena Samuelsson flyttade från villan på Dynudden upp till femte våningen.

Lena och Lars Samuelsson har flyttat från villa till lägenhet i Södra Stranden.

Lena och Lars Samuelsson har flyttat från villa till lägenhet i Södra Stranden.

Foto: Victor Berlin

Motala2022-03-22 09:04

I slutet av februari delades nycklarna ut till lägenhetsinnehavarna på Södra Stranden. Lars och Lena Samuelsson är två av de nya boende på området. 

Lars möter oss i entrén, och vi tar hissen upp. Tillfälliga spånskivor täcker ännu väggarna, som fungerat som skydd under den intensiva inflyttningsperioden. Inne i lägenheten väntar Lena, tillsammans slår vi oss ner i soffgruppen till vänster i det öppna utrymmet som inrymmer vardagsrum, kök och matplats. Lena berättar att utsikten var en av fördelarna som lockade med Södra Stranden.

– Läget, nära vatten, nära centrum, det betyder mycket. Och utsikten naturligtvis, det var mycket avgörande när vi bestämde oss att flytta hit. Man ser hela Motala – på kvällen när det lyser upp är det en rätt häftig känsla faktiskt, säger Lars.

undefined
Lars och Lena Samuelsson vid köksön. I lägenheten har de valt att ha genomgående vita väggar – förutom vid matplatsen. "Där är det mysigt med lite mörkare", säger Lena.

Flyttlasset gick i början av mars. Tidigare bodde paret i en villa på Dynudden.

– Vi trivdes kanonbra, men så sa vi att nu börjar vi komma upp i den åldern att det är läge för att skaffa en lägenhet istället. Vi hade ingen brådska, men när det här kom upp tyckte vi att det var ett väldigt intressant objekt, berättar Lars.

Paret är födda och uppvuxna i Motala, och har bott på olika ställen under åren. Innan de gick i pension bodde de i flera år på Gotland, och flyttade sen tillbaka till Motala.

– Vi har alltid rört på oss, vi har aldrig varit fast någon längre tid, säger Lena.

undefined
Öppen planlösning. Vardagsrum, balkong och matplats. Till höger om bilden ligger köksdelen.

Lägenheten har egentligen bara ett rum mindre än deras gamla hus. Men de stora extra ytorna i garage, förråd och trädgård får de nu klara sig utan. Båda konstaterar att det blivit en omställning. 

– Man får kasta en del, säger Lars

Har det varit en lång process att rensa?

– Vi hade nog börjat att tänka på det redan innan, för efter ett antal år inser att man har massa saker som man aldrig använder. Bra att ha saker, säger Lena.

– Det är klart att det har sina fördelar att bo i villa, man kommer direkt ut på marken och allt det här. Men vi känner att det nog var rätt tid att flytta till lägenhet, säger Lars.

undefined
Den inglasade balkongen har redan börjat användas. "Igår satt vi på balkongen och det var trevligt", säger Lena.


Många av grannarna är gamla Motalabor, som Lars och Lena känner igen.

– Det är kul, det är rätt många 60-plus, säger Lars.

– Många kommer från hus och de har samma process som vi, säger Lena.

Lars fyller i:

– Det har varit mycket för alla – det här att göra sig av med saker: åka till tippen, åka till Återvinningen och Erikshjälpen. 


Vad tycker ni om lägenheten?

– Vi är väldigt nöjda, det är vad vi väntat oss. Och närheten till vattnet är värt oerhört mycket. Vi har inte börjat bada än, men vi kommer att göra det. Närheten till vatten var en av fördelarna med Dynudden – det är det här också, det har vi med oss, säger Lars.

– Det känns jättebra. Sen får man se hur det blir under olika årstider förstås, solen och allt sånt. Igår satt vi på balkongen och det var trevligt, säger Lena.

undefined
Utsikt från matplatsen. Fram mot maj månad har paret tänkt börja bada här nere.

På Södra Stranden ska HP Boendeutveckling bygga totalt tre hus. Att arbetet med hus nummer två pågår för fullt, med en byggarbetsplats bredvid Lars och Lenas nya hem, är inget som de stör sig på. Inte heller järnvägen som ligger bakom huset är något problem.

– Det hörs inte, inte ett ljud, säger Lena.

Har ni haft familj och vänner över?

– Vår dotter var här och hälsade på med sin man och tre av sina barn. Vi lyckades husera dem så att de kunde sova över här. Det går med lite god vilja (skratt). De tyckte att det var en kanonfin lägenhet, avslutar Lars.

Dova färger i köket – med en färgklick mitt på köksön.
Dova färger i köket – med en färgklick mitt på köksön.
Södra Stranden

Tre hus med 97 bostäder byggs vid Motalavikens södra strand. Första huset står klart, i slutet av februari kunde lägenhetsinnehavarna börja flytta in. Just nu pågår arbetet med att resa hus två.

"Där hoppas vi att köparna ska vara på plats innan jul. På tredje etappen beräknas det vara inflyttning tredje kvartalet 2023", berättar Matilda Lindén fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!