Löftet: Spännande nyheter för simhallen

Två tjänstemän for till USA för att ta arbeta fram konceptet för den nya kommunala simhallen. Väl hemkomna beskrivs mötet som lyckat och nu utlovas spännande nyheter för Motalaborna under våren.

Foto: Unspecified

Motala2018-02-15 18:30

Fyra dagars intensiv workshop har inneburit stora steg närmare utformningen av en kommunal simhall. Resan till Lalandias samarbetspartners i USA har varit en nödvändig insats menar kommunens deltagare Thomas Martinsson, anläggningschef, och Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör.

– Det var en bra resa, väldigt viktig. Vi har löst saker på projektledarnivå och de var väldigt seriösa. De flög till och med upp en expert på 50-meters bassänger från San Fransisco så vi har fått väldigt bra stöd. Men det har verkligen intensiva dagar med hårt arbete från morgon till kväll. Vi har fått jobba hårt, säger Jimmy Szigeti.

Han konstaterar vidare att de 50 000 kronor som resan beräknades kosta sannolikt landar på cirka 40 000 kronor istället.

Besöket inleddes i Detroit där man fick se en anläggning som har just upplägget att kombinera en allmän träningsanläggning med ett vattenland. Där fick man en chans att se en lösning med gemensam entré, ett upplägg som kommunen och Lalandia vill förverkliga i Motala.

– I Detroit hade de en gemensam ingång med café och reception och sedan gick man åt skilda håll beroende på vilken anläggning man skulle till. Men mellan delarna fanns också en våtförbindelse så att man kunde gå emellan dem, säger Jimmy Szigeti.

På Lalandias anläggning i Billund kommer man direkt in i anläggningens fritidsdel med olika lekaktiviteter och restauranger. Entrén till vattenlandet ligger sedan en bit in i anläggningen. I Motala är kommunen och Lalandia överens om att istället ha en gemensam entré och därefter slussa vidare till de olika delarna.

En lärdom man tog med sig från studiebesöket var vikten av materialval. Anläggningen där var bara några år gammal, men hade redan problem med detaljer som rostat, kakel som slitits mer än väntat och problem med sin portabla läktare.

– Därför var det skönt att veta att vi jobbar med experter. Företaget som vi använder är stora och väldigt duktiga på det här, säger Jimmy Szigeti.

Ni har också erfarenheter av att bygga en hall där det varit stora problem med materialvalet. Hur ska ni se till att det här inte blir en ny Team Sportia-hall?

– Det ska det inte bli. Lalandia har ju också byggt två anläggningar tidigare och de vet vikten av kvalitet. Vi hänger på det. Det är en vinst för oss att jobba med dem som är så duktiga, säger Jimmy Szigeti.

– Jag har också varit på en konferens och ska på en till där man samlar folk från branschen, kommuner och privata anläggningar och där får vi chansen att lära av andras erfarenheter och höra om deras fallgropar, tillägger Thomas Martinsson.

Finns det en risk att prislappen inte håller om det blir fråga om väldigt dyra material?

– Vi vet inte prislappen i nuläget. Det får förstudien visa. Men vi måste bygga en anläggning som håller i 50 år och då måste det vara kvalitet, säger Jimmy Szigeti.

Mötet i USA har också gett konkreta resultat. Den 3 april ska kommunen och Lalandia ha ett nytt allmänt stormöte för Motalaborna. Då lovar Jimmy Szigeti att komma med spännande besked.

– Från vår sida kommer vi att presentera spännande nyheter på helhetslösningar som visar på ett riktigt nytänk. Det är sådant som vi fått med för att vi har jobbat med proffs. Lalandia satsar på familj och upplevelser och vi tänker också gå i de banorna, säger Jimmy Szigeti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!