- Det är en mycket spännande lokal och idé. Nu när man satsar på Lokverkstan så vill vi gärna vara med där, säger Karin Veres, vd för SoN.
Hon tillägger:
- Då har vi De Geer i Norrköping, Crusellhallen i Linköping och så Lokverkstan som skulle kunna bli vår tredje reguljära konsertlokal i framtiden. Vårt uppdrag är att vara en symfoniorkester och som ska uppträda regionalt och i sin helhet. Men lokalen i Folkets hus är för liten, vilket gör att vi alltid måste anpassa produktionen för att komma till Motala.
Motalas kulturchef, Lars Skoghäll, kan inte nog understryka hur viktig den här lokalen är för Motala.
Kulturstadsdelen
- Här har vi chansen att bygga upp en kulturstadsdel och den ska vi givetvis ta. Nu söker vi olika ekonomiska stöd för att fortsätta att bygga ut Lokverkstan scentekniskt.
Men inte nog med det. Kommunen och symfoniorkestern har fler spännande planer ihop. Det ska bli ett samarbete där man blandar in musikaliskt skapande i skolorna och låter symfonikerna vara inspirationskälla. Musikerna kommer i så fall att vara med i undervisningen.
- Liknande projekt finns i Hammarkullen, ett invandrartätt område i Göteborg. Vi vill att musiken och kulturen ska kunna bli en del inom elevhälsan, säger Lars Skoghäll.
Orkesterklasser
På Vätternskolan har man redan kommit långt genom att man har startat så kallade orkesterklasser med elever i låga åldrar. Därför inleds projektet där.
- Men sedan hoppas vi kunna komma ut till andra skolor, till exempel Råssnäs och Charlottenborg, säger Anders Rosén, chef för kommunala musikskolan.