Med smaker från Asien

Trots den stora geografiska skillnaden mellan Sverige och Thailand går det att komma fysiskt nära doften av den goda maten och människornas glada leenden och gästvänlighet.

Foto:

MOTALA2008-11-13 15:13

I ett hus på Östermalmsgatan i Motala bor Rungtiwa Russell tillsammans med maken John. Men trots att de bara är två i hushållet vistas ofta betydligt fler människor i bostaden eftersom Rungtiwas väninnor gärna kommer på besök.

- Jag vet aldrig vem som är här när jag kommer hem, skrattar John.

I kväll är fem av väninnorna på plats och tre av dem har tagit befälet för matlagningen i köket.

På ett bord som prytts med egenhändigt gjorda morotsdekorationer har tjejerna ställt fram råvaror i form av kyckling, fläskkött och biff på olika fat. I små skålar väntar spännande kryddor och smaktillsatser som är naturliga måsten i thailändsk matlagning.

I bakgrunden ljuder thailändsk musik ur högtalarna med Nantida Keawboasai och på ett bord intill cd-spelaren flyter små färgglada ljustvålar runt i en skål med vatten.

Rungtiwa och väninnorna Naiyana Wanyotha, Sriwipat Kaewkerd och Chadatharn Johansson lärde känna varandra när de studerade svenska i Motala för några år sedan. Sedan dess har ytterligare väninnor tillkommit.

- Vi har jättevarm gemenskap, säger Anong Clasén som är inbjuden för kvällen för att äta mat. Hon har levt i Sverige sedan 1976 men känner fortfarande en stark tillhörighet till sina landsmaninnor.

Hon förklarar också att för thailändare är det självklart att alltid välkomna människor till sitt hem och även bjuda på mat.

- I Sverige bjuder man på vatten och kaffe, skrattar Anong.

På helgerna brukar flera av väninnorna även sova över hos varandra.

- Vi träffas på eftermiddagen och snackar i några timmar. Sedan lagar vi mat, äter och pratar, säger Sriwipat.

Det har blivit dags att laga till förrätten, Tom yam gong, en klar soppa som innehåller bland annat citrongräs, räkor, champinjoner och chili. Soppan serveras direkt när den är färdig och trots att den är pikant i smaken kan jag inte låta bli att pusta lite när hettan från chilin slår till. Koftan som jag hittills haft på mig åker av.

Dofterna ute i köket avlöser varandra. Det må vara många ingredienser i de varmrätter som ska fram men matlagningen går fort och rätterna serveras rykande varma inne i vardagsrummet, vackert upplagda på olika fat. Biff med ostronsås och vitlök, kyckling i sötsursås samt wokade grönsaker.

När alla ätit sig mätta och avdukningen är avklarad hittar jag Sriwipat i köket. Hon har börjat äta igen. Den här gången okokta bambuskott som hon plockar med fingrarna tillsammans med morotssallad med stark chili.

Är du inte mätt?

- Vi kan sitta i flera timmar och äta och prata, vi tar det lugnt, då blir man hungrig igen, skrattar hon.

RECEPT

Nedanstående recept är för cirka fyra personer

Kryddig Thaisoppa med räkor (Tom yam gong):

1/2 kilo tigerräkor, helst råa

200 gram färska champinjoner

1 stjälk citrongräs

2 limeblad eller citronskal

1/2 cm färsk galanga

1 tsk salt, 1 tsk socker

1 fiskbuljongtärning

1 msk fisksås

1 msk limejuice

2 strimlade chilifrukter

1 msk finhackad färsk koriander

Ca 6 dl vatten

Skala räkorna utan att ta bort svansarna. Rensa och skölj champinjoner och dela dem i mindre bitar. Koka upp vatten med salt och socker. Tillsätt citrongräs, limeblad, galanga, buljong och chilifrukter. Låt det koka samman i cirka en minut. Lägg därefter i champinjoner och efter en stund räkorna. Låt soppan sjuda i tre minuter. Ta bort grytan från spisen, smaksätt soppan med fisksås och limejuice. Häll upp i en serveringsskål och garnera med färsk koriander. Servera genast.

Wokade grönsaker (Pad pak roam):

200 gram broccoli i strimlor

100 gram morötter i tunna tärningar

80 gram kinesisk kål, skurna i tre cm tjocka bitar

1 gul lök i strimlor

1 tsk salt, 1 tsk socker, 1 kryddmått nymald svartpeppar

4 msk ostronsås

1,5 tsk mushroom sojasås

2 msk olja

Hetta upp oljan i en wok. Bryn broccoli och morötter. Tillsätt därefter löken, kålen och ostronsåsen. Efter några minuter smaksätt med soja, salt och peppar. Lägg upp grönsakerna på ett fat, strö över svartpeppar och servera.

Kyckling i sötsursås (Pad preow wan gai)

Ca 700 gram kyckling, helst filé

4 gula lökar

1 burk ananas i skivor

1 röd paprika

1 burk minimajs

2 msk ketchup

1 dl socker

1 1/2 msk vitvinsvinäger

1 dl vatten

1 msk soyasås

1 tsk salt

2 msk margarin

Skär filéerna i mindre bitar, marinera i cirka en timme i 1 dl vitt vin med 1 tsk salt och 1 tsk vitpeppar. Panera sedan i 2 msk vetemjöl blandat med 2 msk ströbröd och stek i rikligt med olja. Låt rinna av på kökspapper.

Dela löken i stora bitar och fräs i 1-2 minuter. Dela ananasen och lägg ner bland löken. Tillsätt socker, ketchup, vinäger, soyasås, salt och vatten. Låt småkoka i cirka två minuter. Om såsen är för tunn kan den redas med lite mjöl eller maizena. Dela paprikan i stora bitar och tillsätt med minimajsen. Även champinjoner och gurkbitar passar i såsen. Vänd ner kycklingen. Servera rätten med jasminris.

Biff med ostronsås och vitlök (Nua pad num man hoi)

Ca 1/2 kg oxfilé i tunna strimlor (lövbiff eller ryggbiff går också bra).

5 msk ostronsås

1 grovhackad vitlöksklyfta

1 gul lök i strimlor eller i tärningar

1 morot i tunna tärningar

2-3 strimlade paprikor i olika färger

1 tsk salt, 1 tsk socker, 1 kryddmått nymald svartpeppar

3 msk olja

Hetta upp oljan. Bryn kött och vitlök några minuter så att de får fin färg. Tillsätt morötter, paprika och lök och låt puttra ihop i några minuter. Smaksätt med ostronsås, socker och salt. Efter ytterligare någon minut strö över nymald svartpeppar och servera.

Bananer i cocosmjölk (Glouy boud chi)

3 bananer

1 burk cocosmjölk

3 msk socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk salt (mer eller mindre socker kan tillsättas efter smak).

Dela först bananerna på längden därefter i tre lika stora bitar. Koka upp cocosmjölk med socker, vaniljsocker, salt och bananer. Efter cirka två minuter servera den varma desserten i små skålar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!