Det var 52-årige Christer Vidblom som mördade Maud Johansson. Det slår Göta hovrätt fast. Men eftersom han inte fick en rättvis rättegång får han straffet sänkt med tre år.
Den 17 januari dömde Linköpings tingsrätt Christer Vidblom till tio års fängelse. Tingsrätten hade inga synpunkter på den avancerade bevisprovokation (se faktaruta) som 52-åringen utsattes för och hänvisade till en tidigare dom i hovrätten för Nedre Norrland där en liknande provokation godkänts.
52-åringen valde genom sin advokat Anders Berglund att överklaga domen. Advokaten pekade på att hans klient var kraftigt påverkad av narkotika när han för den hemliga polisagenten "Mike" pekade ut platsen i Godegård där han grävde ner Maud Johanssons kropp i oktober 2005.
Kände stor rädsla
Anders Berglund framhöll också att 52-åringen kände stor rädsla sedan han av "Mike" fått uppfattningen att han levde under hot från kriminella "ryssar och tjetjener".
Göta hovrätt, som bland annat hänvisar till flera avgöranden i Europadomstolen, anser att 52-åringen under bevisprovokationen utsattes för "oproportionerliga påtryckningar" som medförde en "kränkning" av hans rätt att inte avslöja att han gjort sig skyldig till mordet.
Inte nog med att 52-åringen fick uppfattningen att han stod under ett opreciserat hot, han hade också fått löften om ekonomisk ersättning om han avslöjade var kroppen låg. Att kränka rätten till en rättvis rättegång innebär ett brott mot Europakonventionen, enligt hovrätten.
Motsägs av bevisning
Trots detta resonemang anser inte rätten att Christer Vidbloms rätt till en rättvis rättegång har blivit "oåterkalleligen undergrävd". Domstolen framhåller bland annat att 52-åringen i efterhand har kunnat ifrågasätta provokationen. Hovrätten har också kunnat granska hur provokationen gick till eftersom den dokumenterades.
Hovrätten anser att det är "ställt utom allt rimligt tvivel" att det var Christer Vidblom som mördade Maud Johansson – och det trots att de uppgifter som han lämnade under provokationen inte kan läggas till grund för bedömningen. Hans egna uppgifter under rättegångarna om att två narkotikaleverantörer skulle ha legat bakom dådet "motsägs av all tillgänglig bevisning".
Får straffrabatt
Enligt domstolen uppgår straffvärdet för brottet till tio års fängelse. Men eftersom 52-åringens rätt till en rättvis rättegång blivit kränkt sänks straffet till fängelse i sju år. Hovrätten var enig i sin bedömning.
– Hovrätten har tänkt och resonerat ordentligt och gått igenom den befintliga praxis som finns och då kommit till en annan uppfattning än tingsrätten. Det visar att det här inte är helt lätta rättsfrågor att avgöra, säger kammaråklagare Helene Gestrin och fortsätter:
– De är klart att jag tycker det är tråkigt att hovrätten anser att Europakonventionen har kringgåtts. Det var inte avsikten.
"Viss framgång"
Advokat Anders Berglund säger att han har blandade känslor inför domen.
– Jag ser den som en viss framgång eftersom åklagaren hade yrkat på livstids fängelse. Men samtidigt är jag bedrövad över att min klient döms för ett mord som han nekar till.
Anders Berglund, som tillsammans med sin klient överväger att överklaga domen till Högsta domstolen, är förvånad över att hovrätten underkänner bevisprovokationen och ändå anser att 52-åringen är skyldig.
– Jag trodde att domstolen antingen skulle såga provokationen eller låta den gå igenom som tingsrätten gjorde. Här har man valt en för mig förvånande väg.
Med de regler som gäller för villkorlig frigivning kommer Christer Vidblom, som suttit häktad i sex månader, att släppas fri 2015.