Motala fortsätter med förstelärare

Motala ska fortsätta med förstelärare. Men förutsättningarna stramas upp. Uppdraget ska förtydligas och de ojämlika scheman som funnits tas bort.

Det blir en fortsättning för förstelärarna i Motala.

Det blir en fortsättning för förstelärarna i Motala.

Foto: Joakim Blomqvist

Motala2017-03-29 15:00

I en omfattande utredning har bildningsförvaltningen tittat på om satsningen på karriärtjänster för lärare, så kallade förstelärare, fungerat. Betyget är gott, men en hel del måste ändå förändras och förbättras om man ska fortsätta. Och fortsätta vill politikerna.

– Ja, det vill vi. Men en del måste förändras. De behöver få tydligare uppdrag och rektorerna måste skapa utrymme för dem tidsmässigt att göra sitt uppdrag, säger Nicklas Rudberg (S), ordförande i bildningsnämnden.

En stor förändring som också beslutats är schemaläggningen. Motala har tidigare tillsatt förstelärare i två omgångar där den första omgången fick ferietjänst precis som vanliga lärare, det vill säga man jobbar mer under terminerna men får i gengäld ett ledigt sommarlov. I den andra omgången infördes 40-timmarveckor, något som initialt vållade en rad protester. Nu har de olika lösningarna utvärderats och trots att 40-timmarsveckorna nu fått en rad anhängare så försvinner de.

– Det har varit mycket positiva kommenterarer, men det är svårt att ha en lärare på en skola som jobbar på ett schema och resten på ett annat sätt. Försteläraren ska ju samordna sitt arbete med kollegorna och det blir svårt när man jobbar olika, säger bildningschef Johnny Thorén.

Inom kort går man ut internt med en annons om förstelärartjänsterna. Totalt är det 65 tjänster som ska tillsättas där de fördelats mellan skolorna utifrån befolkningsunderlag och sociala förutsättningar i bostadsområdena. Tjänsterna kommer att vara treåriga förordnanden.

– Vi hoppas att många av de som är förstelärare i dag kommer att vilja fortsätta och söka om tjänsterna. Vi har en bild av att många av dem är duktiga och att rektorerna är nöjda med dem. Men det lär säkert bli en del förändringar också, säger Johnny Thorén.

För de som får tjänsterna som förstelärare utgår en ersättning från staten på 5 000 kronor extra i lön i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om