Motala söker efterträdare till tunga posten

Motala kommun annonserar nu efter en ny bildningschef efter Johnny Thorén som går i pension till nyår. Kommunen ser gärna en extern rekrytering, men gör inga förändringar i den digra i kravspecifikationen.

Johnny Thorén slutar som Motala kommuns bildningschef vid årsskiftet. Det har blivit dags för pension.

Johnny Thorén slutar som Motala kommuns bildningschef vid årsskiftet. Det har blivit dags för pension.

Foto: Susanna Ali

MOTALA2018-07-04 08:00

Bildningschefen ska därmed fortfarande ytterst kunna ansvara för allt från förskola till gymnasiet, från idrottsanläggningar till kulturscenen och samtidigt verkställa den gällande arbetsmarknadspolitiken.

– Ja, det är ett stort ansvar. Verksamheterna omsätter tillsammans också 1,2 miljarder. Men det handlar om att ha ett helikopterperspektiv tillsammans med övriga i kommunledningen. Spetskompetensen för detaljfrågorna finns hos de olika verksamhetscheferna, säger biträdande kommundirektören Jimmy Szigeti.

Många andra kommuner tillämpar liknande organisationsmodeller varför ansvarsområdet varken behöver avskräcka eller komma som någon överraskning för de sökande, menar han vidare.

Bland kvalifikationerna nämns pedagogisk högskoleutbildning och erfarenhet av ledarskap i en organisation med just underställda chefer.

Ansökningstiden går ut den sista juli. Uppdraget har inte innehafts av någon externt rekryterad sedan i början av 2000-talet. Enligt Jimmy Szigeti finns det förhoppningar om att nu kunna locka någon kvalificerad utifrån.

Frågan är dock vilken introduktionstid kommunen hinner erbjuda? Szegiti antar att det dröjer framåt november innan tjänsten är tillsatt. Medan Johnny Thorén har deklarerat att han kliver av efter december, då nyss fyllda 66.

Bland Thoréns avslutande uppgifter finns den att tillsätta två nya verksamhetschefer för grundskolan. Detta innebär en uppdelning av ansvaret jämfört med när Christina Stenvall ensam fick ansvara för hela grundskolan.

– Grundskolan har växt med tio procent sedan år 2012 och vi bestämde oss för att dela upp ansvaret redan innan Christina Stenvall slutade. Belastningen blir för stor och i tider av hög rektorsomsättning behöver vi så många trygga ledare som möjligt för att ge nya chefer en bra introduktion, säger Thorén.

Tjänsten gällande åk 7-9 kommer att fyllas av Zederslundsskolans rektor Kent Landoff.

– Den andra tjänsten, F-6, ska annonseras ut efter sommaren. Tillsvidare sitter Pedro Gustavsson som ställföreträdande verksamhetschef för hela grundskolan och har fullt mandat. Han har lång erfarenhet och har jobbat som grundskolechef tidigare, säger Thorén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om