Förslag: Skylt och stentrappa vid Borenshults slussar

"Välkommen till Motala". Det vill Motalabon Pär-Åke Ekholm att det ska stå på en skylt bredvid en stentrappa ovanför kajen.

Här vill Pär-Åke att AB Göta kanalbolag bygger en trappa

Här vill Pär-Åke att AB Göta kanalbolag bygger en trappa

Foto: Tor Sundberg

Motala2021-12-10 16:35

Pär-Åke ser förbättringspotential vid Borenshults slussar. Han har skickat in ett förslag om detta till kommunen och kanalbolaget varefter han snabbt fick veta att det är kanalbolaget som äger marken. Vi träffar Pär-Åke vid slussarna där han utförligt beskriver sina tankar om hur man skulle kunna rusta upp anläggningsplatsen vid kiosken. 

– Det första jag vill är att de anlägger en stentrappa för att underlätta att ta sig upp och ner för slänten. Sedan vill jag att de sätter upp en "Välkommen till Motala"-skylt bredvid trappan. 

För det är just slussarna vid Borenshult som är många båtturisters första anblick av Motala, därför vore det bra med en värdig entré, menar Pär-Åke. 

– De flesta ser ingen anledning att ankra upp efter slussen just nu men skulle man röja upp och fixa till här tror jag många fler hade stannat. 

Det ska heller inte vara några problem att bygga en trappa av sten, anser Pär-Åke. Det finns flera bra exempel på platser längs med kanalen där det finns fina stentrappor.

AB Göta kanalbolag har i dagsläget inga planer på att förverkliga Pär-Åkes förslag. 

– Som det ser ut nu kan vi inte prioritera detta, vi måste först och främst se till att vårda och renovera kanalen. Vi planerar även underhåll av och runt om kanalen ett år framåt och någon stentrappa eller skylt vid Borenshults slussar är tyvärr inte med på agendan. Även om det hade varit fint, säger Stefan Ljungblad, anläggningschef på Göta kanalbolag. 

Karta: Borenshults Slussar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!