Möte om lärarbristen på landsbygden

Alla lärare i Fornåsa slutar. När lärarbristen förvärras ser kommunen allt större problem att få sökande till landsbygdsskolorna. Nu ska en strategi tas fram.

Lärarbristen slår hårt mot Fornåsa skola, men de är inte ensamma om problemet.

Lärarbristen slår hårt mot Fornåsa skola, men de är inte ensamma om problemet.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2017-06-15 11:00

Samtliga lärare inklusive rektorn lämnar Fornåsa skola och ett intensivt arbete pågår för att hitta ersättare till skolstarten i höst. Men problematiken är ingenting unikt för Fornåsa. När bristen på lärare och förskollärare ökar ser kommunen ett växande problem för landsbygden.

– Förskolechefen talar om ett förhållande på 1:20 när det gäller skillnader i antalet sökande till förskolor i centrum eller på landsbygden. Det här är ett problem för oss. Lärarbristen slår hårt mot landsbygden, säger bildningschef Johnny Thorén.

Han har därför kallat grundskolechefen och personalchefen till ett möte för att ta fram en plan för hur landsbygdsskolornas personalförsörjning ska tryggas.

– Det handlar inte bara om lönen, men vi måste hitta sätt att göra de här jobben attraktiva, säger han.

Med kraven på behörighet innebär det att de lärare som utbildar sig i dag kan behöva åka mellan flera mindre skolor för att få ihop sina timmar. På större skolor i centralorten finns inte det problemet.

– Det är också sådant som vi behöver titta på hur vi ska lösa på ett bra sätt, säger Johnny Thoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!