Den senaste tidens debatt om hur ungdomar trakasserar varandra på nätet har väl knappast undgått någon. Men vad säger ungdomarna själva? På Carlsund utbildningscentrum delar eleverna med sig av sina tankar kring den senaste tidens utveckling. De menar att man inte längre mobbar varandra i skolan.
– Det är dubbelt så lätt att kränka någon på nätet, i stället, säger Lovisa Sörberg, 19 år.
Och eftersom kränkningar inte längre sker ansikte mot ansikte blir mobbningen mer genomtänkt och ännu elakare.
– Då har man tid att tänka efter vad man ska skriva, dessutom slipper man se varandra i ögonen, säger Fanny Gustafsson, 18 år.
De menar att den vanligaste typen av kränkningar består av att kommentera bilder på ett elakt sätt. Det kan gälla någons kroppsvikt eller om någon är ”ful” på en bild. Sedan är det lätt för många att trycka på ”gilla-knappen” under den elaka kommentaren på Facebook.
– Många blir modigare när de sitter gömda bakom en skärm, menar Emma Hansson, 18 år.
Eftersom de flesta ungdomar är uppkopplade dygnet runt så upphör aldrig kränkningarna.
– Nu när alla har smartphones så går man in hela tiden och kollar om det hänt något, säger Lovisa Sörberg.
Och trots att mobbningen sker på skoltid menar samtliga elever MVT pratar med att skolan blundar för problemet. Ingen av dem har varit med om att skolpersonal diskuterat kränkningarna med eleverna.
Om de själva skulle bli kränkta kan de tänka sig att ta upp det med sina föräldrar.
– Fast de är inte mycket bättre själva, säger Malin Holmberg, 18 år, och menar att även vuxna är elaka mot varandra på nätet, även om det inte sker i samma utsträckning.
– I min familj sitter alla med sina mobiler och så fort det blir reklam på tv:n så tar vi upp den och kollar om det hänt något, säger Emma Hultqvist, 18 år.
Verksmhetscheferna för barn och utbildning i Motala och Vadstena, Johnny Thorén och Thomas Klüft, säger att de vuxnas kunskaper är för låga.
– Vi står handfallna inför det här problemet, säger 60-årige Johnny Thorén som också uppger att han själv anser sig för gammal för ha ett Facebook-konto.
Thomas Klüft uppger att man tänker genomföra en enkätundersökning för att reda ut hur man ska gå vidare.
– Det är viktigt som förälder att vara aktiv på nätet. Jag blir själv mörkrädd när jag ser vad ungdomarna skriver på Facebook, säger Thomas Klüft.