S och V ville säga upp Attendoavtalet – Nämnden sa nej

En extra punkt på dagordning med krav på att avtalet med Attendo skulle sägas upp. Men det gick inte hela vägen.

Maths Andersson (L) vill låta avtalet med Attendo fortsätta medan Anders Andersson (V) hade velat bryta det. Nämndens beslut blev att låta avtalet om Nämndemansgatan fortsätta.

Maths Andersson (L) vill låta avtalet med Attendo fortsätta medan Anders Andersson (V) hade velat bryta det. Nämndens beslut blev att låta avtalet om Nämndemansgatan fortsätta.

Foto: Lillian Andersson / Lina Handberg / MVT Arkiv

Motala2022-09-24 08:00

På socialnämndens möte blev det två ärenden om Attendos avtal för driften av Nämndemansgatans äldreboende. Första beslutet handlade om att godkänna de åtgärder som Attendo uppgett att de gör. Där satte sig S, V och SD emot.

– Vi motiverade det med att de åtgärder som Attendo säger att de vidtagit har ändå inte lett till att det blivit bättre på boendet, säger Anders Andersson (V).

– Vi tycker inte att de gjort några direkta åtgärder. Inte sådana som de inte kunde gjort direkt från början, säger Lotta Eriksson (SD)

Beslutet gick till omröstning och S, V och SD fick majoritet.

– Vi tycker att det är ett sätt att misskreditera både förvaltningen och företaget att inte godkänna, säger Maths Andersson (L), ordförande, som ser det som en pågående process. Alliansen reserverade sig mot beslutet.

Beslutet ledde till förslag från S och V att bryta avtalet, med avslut i mars. Anders Andersson har tidigare sagt att han inte såg grunder för det men har ändrat sig.

– Med den tillkommande informationen, som vi fått, så tycker jag att det borde inte var något problem. Tillsammans med S tyckte vi att vi måste sätta ner foten, säger han.

Där fick de inte SD med sig.

– Avtalet gäller till sista november nästa år och vi vill inte riskera vite. Men vi vill inte förlänga avtalet därifrån, säger Eriksson (SD).

– De bristerna som de haft har inte varit av den art som brutit mot avtalet, säger Maths Andersson och menar att förändringar har skett.

Vi har sökt kommentar från S men inte fått kontakt.

Nämndemansgatans äldreboende Motala
Nämndemansgatans äldreboende Motala
Karta: Nämndemansgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!