Det är i slutet av maj de brukar dyka upp.
Som gubben i lådan, typ.
Jordgubbarna, de svenskodlade, har återigen tagit plats på hyllorna i Grepstad gårdsbutik som drivs av makarna Eva Sandström och Ola Schwartz på Tranberga Södergården.
– Sorten heter Flair, den är alltid tidig på säsongen, men det finns inte särskilt mycket ännu. Vi sålde de första förra helgen och då hade vi plockat ihop 30 liter. Det blev en liter kvar till oss själva på kvällen, skrattar Eva och visar runt bland odlingstunnlarna där de röda bären håller på att växa till sig.
Familjen har satsat på olika sorter för att på så sätt förlänga säsongen som sträcker sig från maj till, i bästa fall, slutet av augusti.
– De mognar inte samtidigt och vi kan själva till viss del påverka detta, bland annat genom att lägga ut halm på plantorna på våren. Det gör att de blir färdiga lite senare. Sonata är den sort vi satsat mest på och till midsommar ska den vara som bäst.
Frågar du Eva Sandström hur en god jordgubbe ska smaka blir svaret:
– Den ska vara söt och gärna ge en känsla av blommighet.
– Alla tycker självklart inte likadant, men jag gillar förstås de svenska bären bäst.
Midsommar är den högtid som förknippas mest med jordgubbar och försäljningssiffrorna slår som alltid i taket när helgen närmar sig.
– Vi kommer att ha gott om bär till dess, men just för stunden är tillgången något begränsad. Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att slå en signal till oss och kolla läget, tipsar Eva.