Nu blir det vilt i matsalen

Känd yrkesjägare kör köttet direkt till skolköken.

Foto:

MOTALA2013-10-05 08:48

En satsning på närproducerad mat i Motala kommun gynnar lokala jägare. Viltkött från skogarna i närheten körs direkt till skolköken. 
Det är yrkesjägaren Thomas Ekberg i Tjällmo som ska stå för leveransen av sammanlagt cirka två ton viltkött till skolor och äldreomsorg i Motala. Ett visst antal gånger per månad och termin ska det nu finnas viltkött på menyerna i flera av Motalas kommunala kök. Kostnaden för köttet är cirka 100 kronor per kilo. Att jämföra med 70–85 kronor för motsvarande nötkött. 
Nyligen fattades beslut om en ny kostpolicy i Motala där det ska bli mer närproducerad mat på borden.

Ett test

Detta har tidigare varit svårt att uppfylla eftersom EU-bestämmelser gör att kommunen inte kan favorisera en lokal producent. Men att specificera anbuden är ett tänkbart sätt att gå runt det.
– Vi vill i varje fall pröva viltkött i skolor och äldreomsorg under en period. Det är tillåtet att göra ett test i mindre skala. Därför har vi gjort en direktupphandling med Thomas Ekberg, uppger Margaretha af Trolle, kostchef i Motala kommun.

Blyhagel

– Det blir en väldigt lokal prägel på maten om man vet att det är viltkött från trakten, tillägger hon.
Har det kommit några synpunkter från barn eller föräldrar?
– Inte många. Det har funnits någon oro för blyhagel. Men det går att minimera förekomsten av hagel i maten, säger af Trolle.
För Thomas Ekberg är avtalet viktigt, både som yrkesjägare och som lokal näringsidkare.

”Inte bara Stockholm”

– Det betyder kanske inte en så stor ekonomisk skillnad för mig, men det känns väldigt roligt att få leverera bra mat till skolorna. Och att få sälja kött i bygden. Annars går det mesta till Stockholm, säger han.
Kan du skjuta så mycket vilt själv?
– Nej, jag kommer att få köpa kött från andra jägare, vilket också gynnar flera i bygden eller kanske även en bit utanför länet. 
Tanken är att projektet ska pågå från och med slutet av september till i början av nästa år och sedan utvärderas.
– Då ska vi se vad barnen och de gamla tycker om maten, säger Margaretha af Trolle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!