Skolans chef: "Vi är chockade och väldigt förvånade"

Förslaget att lägga ner El Sistema i Motala kommun kom helt oväntat, säger Anneli Stolt, chef för Kulturskolan. "Vi är chockade och väldigt förvånade över förslaget på besparing", säger hon.

El Sistema hotas med nedläggning inför nästa höst. I dag finns verksamheten på sju förskolor i Motala, samt Marieberg och Ekenässkolan.

El Sistema hotas med nedläggning inför nästa höst. I dag finns verksamheten på sju förskolor i Motala, samt Marieberg och Ekenässkolan.

Foto: Rita Furbring

Motala2023-08-23 16:09

Anneli Stolt informerades själv för någon vecka sedan av kultur- och fritidschef Hanna Gruffman. Att bildningsnämnden har som förslag att lägga ner musikrörelsen El Sistema från och med nästa höst.

I förra veckan var det Stolts tur att berätta för sina medarbetare, en information som tog hårt på personalen. Men inte heller hon förstår skälet till nämndens förslag.

– Vi har inte fått del av några underlag, vad det här är sprunget ur. Det kom som en total överraskning, säger Anneli Stolt.

El Sistema startade i Motala 2014. Sedan 2016 går verksamheten under kommunala Kulturskolan. Personalen som aktivt jobbar mot sju förskolor och två grundskolor, Marieberg och Ekenässkolan, framhåller hur mycket arbete som har lagts ner för att vara där man är i dag. 500 barn i veckan får ta del av El Sistemas pedagogik, där man får vara en del av sång och musik, orkester och kör. Undervisningen är obligatorisk från fem års ålder, upp till årskurs två. I trean får barnen själva välja om de vill fortsätta.

– Vi skulle snarare behöva bygga ut verksamheten istället för att lägga ner. Det här förslaget går helt emot att vi ska investera i alla barn - att vara en skola för alla, säger pedagogen Anna Vårdstedt.

Nio personer jobbar med El Sistema i Motala, parallellt med arbete på Kulturskolan. Totalt hotas nu sex tjänster. 

Claes Tilly har undervisat skolelever i brass i sju år.

– Jag kan se hur de här barnen har utvecklats på många plan. De är duktiga på sina instrument men även på att samarbeta med andra och jag är säker på att det kommer att hjälpa dem i framtiden, säger han.

undefined
"Jag kan se hur de här barnen har utvecklats på många plan", säger Claes Tilly, lärare i brass.

Flera av hans kollegor håller med om att det handlar om så mycket mer än bara möjligheten att få lära sig att spela ett instrument, där man även får låna hem ett som sitt eget.

El Sistema beskrivs som en plattform för gemenskap och en möjlighet att komma in i samhället för många barn. Det är också en fortsatt väg vidare till Kulturskolan, som många kanske aldrig hade upptäckt annars, menar pedagogerna.

Tack vare statliga medel, som verksamheten fått för olika satsningar, har barn och även vårdnadshavare fått följa med på både studiebesök och konserter på andra platser i landet.

I de planerade besparingarna tror inte flera av pedagogerna att politikerna ser helheten.

– Att vi bygger så mycket broar och nätverk, säger Anna Vårdstedt, som sökte sig till verksamheten från Linköping.

undefined
Anna Vårdstedt ville jobba med El Sistema och sökte sig därför till Motala från Linköping.

Kulturskolans chef lyfter också kompetensen hos pedagogerna, att alla är behöriga och brinner för sina arbeten.

– Det här är ingen verksamhet som man halkar in i på ett bananskal, utan för att man vill jobba här, säger Anneli Stolt.

Även Fredrik Andersson framhåller allt arbete och investeringar som gjorts under de nio år El Sistema har funnits i Motala. Att bygga upp verksamheten har tagit lång tid, menar han. Att rasera skulle gå snabbt.

– Rycka mattan går på en sekund.

Fiffi Olsson, som jobbar med barn i förskolan, blir märkbart rörd när vi pratar om framtiden. Fiffi berättar att hon möter små barn som redan kan flera av sångerna i undervisningen och som ser fram emot att få fylla fem, för att få bli en del av sammanhanget som El Sistema står för.

– Det är svårt att veta vad vi ska göra nu, säger hon.

Claes Tilly är beslutsam när han säger:

– Det här året ska bli det absolut bästa, "for the kids".

Anneli Stolt, chef för Kulturskolan i Motala, säger att förslaget om nedläggning kom väldigt oväntat.
Anneli Stolt, chef för Kulturskolan i Motala, säger att förslaget om nedläggning kom väldigt oväntat.
El Sistema

Är en global visionsdriven musikrörelse för barn som får spela i orkester och kör, med repertoar inom konst- och folkmusik.
I Sverige drivs verksamheten främst via lokala musik- och kulturskolor.
El Sistema verkar primärt där behoven är störst. Verksamheten involverar även barnens familjer. 

Stiftelsen El Sistema i Sverige verkar för att stärka förutsättningarna för lokal El Sistemaverksamhet och deltar i internationella sammanhang och nationella projekt.

Mer info på Elsistema.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!