Munktellbadet i Eskilstuna är en stark förebild när Motala kommun nu funderar över hur den nya simhallen ska se ut. I Eskilstuna finns en 50-metersbassäng med höj- och sänkbart golv som gör att den enkelt kan delas i två bassänger, anläggningen är miljöcertifierad och kommunen har där ett nära samarbete med ett flertal involverade föreningar. Munktellbadet var därför ett givet stopp på kommunens studieresa med Lalandia i veckan. Resans andra stopp var äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro, en av Lalandias framtida konkurrenter.
– Fast det blir det inte riktigt. Till Gustavsvik åker du över dagen, men vi erbjuder ett helt koncept för semester. Hos oss får du bo i en naturskön miljö vid Varamon och vi har mycket mer att erbjuda än bara bad. Hos oss finns ett helt torg med andra aktiviteter, restauranger och butiker, säger Jan Harrit, Lalandias vd.
En del inspiration fick man dock av resan. Bland annat insåg man vikten av att ha "en väg in", det vill säga att Lalandia och kommunen ska ha en gemensam entré som möter besökarna.
– Det här blir hjärtat i anläggningen, säger biträdande kommunchef Jimmy Szigeti.
En annan gemensam del blir omklädningsrum, duschar och bastu. Jimmy Szigeti konstaterar att många svenska simhallar sparat pengar genom att ha små omklädningsytor, något som han menar är ett feltänk. Men genom att samsas med Lalandia hoppas han kunna erbjuda besökarna bättre förutsättningar på det området.
– Här kan vi komplettera varandra eftersom vi oftast inte har samma tider. Kommunen har mycket besök när det är skolor som har simundervisning och då har vi lite mindre. Det är bara vissa dagar som det kommer att bli väldigt fullt när vi har mycket besök och det är simtävlingar, säger Jan Harrit.
– Samtidigt ska vi inte ha för mycket faciliteter. Det är en ekonomisk begränsning också. Men genom de här synergierna blir det möjligt för Motala att få en 50-metersbassäng. Det hade inte varit möjligt utan oss, fortsätter han.
Men samarbetet mellan Lalandia och kommunen innebär också fördelar för företaget. Att det finns möjlighet att träna ser de som ett säljargument, liksom att locka hela familjer till anläggningen när den används för exempelvis simtävlingar eller simläger.
Det som händer nu är att kommunen ska ha mer dialog med idrottsföreningarna om deras önskemål och att genomföra en förstudie av den nya simhallen.