Ny stenålderskvinna på museet

I veckan fick Charlottenborgs slott ett nytt tillskott till en av sina utställningarna. Nu har Stenåldersmannen fått sällskap av en kvinna.

Museiintedent Camilla Gullin med rekonstruerade modeller av stenåldermänniskor.

Museiintedent Camilla Gullin med rekonstruerade modeller av stenåldermänniskor.

Foto: Victor Berlin

Motala2021-06-11 08:00

Förra året fick museet en rekonstruerad modell av en man som levt på stenåldern, som baserats på dna. I måndags tillkom även en kvinna, även denna modell baserad på dna.  

– När man gjorde utgrävningar här i Motala när man byggde den nya järnvägen hittade man en fyndplats som kallas för kanaljorden. Där hittade man tio kranier från stenåldern. Från dessa kunde man sen utvinna dna, och baserat på det har vi nu kunnat få människor, hur de såg ut de som var på den här fyndplatsen, säger Museiintedent Camilla Gullin.

Bägge verken är gjorda i silikon av modellmakaren Oscar Nilsson. 

Vad tycker ni om att nu ha ett par?

– Det är jättekul, vi har verkligen sett fram mot det här. Det är ett så fantastiskt tillskott i våra utställningar. Det här blir ett nytt sätt för våra besökare att möta historien, säger Camilla Gullin och berättar mer om kvinnan:

– Hon har fått ett grävlingsskinn på huvudet, det vet vi inte om man hade på riktigt, men vi tänker oss att det här var människor som var viktiga i gruppen. Att det skulle kunna vara ett ceremonielet plagg hon har på sig. Hon har även fått lite ansikts- och kroppsmålning som man också kan tänka att man haft på den tiden. 

Den som är nyfiken och vill se det nya verket får ha lite is i magen. Museet är i dagsläget stängt för allmänheten, men öppnar sommarsäsongen vecka 26, närmare bestämt onsdagen den 30 juni. 

Nu har Stenåldersmannen fått sällskap av en kvinna.
Nu har Stenåldersmannen fått sällskap av en kvinna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!