Nya tider på Charlottenborgs slott

Charlottenborgs slott står rustat och klart inför den nya säsongen med arkeologiska fynd, träsniderier och slottets historia.

Kungaurnan. Beställd av Karl XV och skänkt av Gustav VI Adolf till Motala Museum 1953.

Kungaurnan. Beställd av Karl XV och skänkt av Gustav VI Adolf till Motala Museum 1953.

Foto: Anders Törnström

Motala2019-06-30 18:00

Den 23 mars 2019 invigdes de nya utställningarna. Genom en tidsresa på en vattenväg får besökarna ta del av de arkeologiska fynd som gjorts i Motala. Sophia Isbergs (1819 - 1875) träsniderier har också fått ett helt eget rum. Där åskådliggörs hennes sniderier på ett nytt sätt genom nya montrar, ny belysning och genom att man gå runt objekten för att kunna ta in de detaljarbeten hennes konst utmärks av. Besökarna kan också se hur man tänkt sig hur Sophia Isbergs hem såg ut.

Man har även valt att betonat Charlottenborgs slotts historia mer och särskilt med Charlotte Lewenhaupt, som var den första slottsfrun. Hennes berättelse är något man får ta del av på slottets övervåning.

Den 26 juni öppnas slottet för sommarsäsongen och man har sedan öppet fram till och med den 31 augusti. Man har öppet året runt men under övrig säsong är det bokningar med guidade turer som gäller. Camilla Gullin är museiintendent och även guide.

– När man tar en guidning här så går man runt i de olika rummen på slottet. Man får både slottets historik men också information om våra utställningar.

Under hela 2018 och en bit in på det nya året har slottet arbetat med byggnationen av de nya utställningarna.

– Vi vill visa Motalas historia med extra betoning på de fantastiska stenåldersfynd som gjorts. Vi har då fått låna in föremål som är helt unika i sitt slag. Där har vi verkligen lagt krut på att skapa en sammanhållen historia, där vi bland annat har en specialbeställd matta med den blåa linjen, Motala Ström, som löper genom de olika historiska utställningarna och håller ihop det hela, berättar Camilla Gullin.

Hon berättar vidare om hur man lyft upp Sophia Isbergs föremål som fanns i huset sedan tidigare.

– Vi har nu valt att lyfta fram dessa genom nya montrar och bättre belysning. Hennes praktpjäser har fått egna montrar med en belysning som är anpassad efter det individuella föremålet. Vi har även byggt upp något som vi tänker oss hur hennes stuga kan ha sett ut. Mer för att skapa en miljö. Där sitter hon alltså och arbetar med sin snideriverksamhet och så har vi hennes brors svarv i nästa rum. Bouppteckningen finns också med. Där man kan läsa om hennes tillgångar och att hon inte var så fattig som man tror.

Är ni nöjda med omgörningen?

– Ja vi är jättenöjda. Extra roligt är att vi kunnat lyfta Sophia Isberg. Folk blir verkligen förundrade när de ser hennes verk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om