Skollagen säger att förskolorna är skyldiga att anmäla till bildningsnämnden när det sker kränkningar av barn i deras verksamheter. Mellan augusti 2018 och april 2019 har Motalas bildningsnämnd tagit emot 25 anmälningar från 16 olika förskolor. Det är en markant ökning jämfört med läsåret 2017/18 då det kom in totalt åtta anmälningar. En av orsakerna till att anmälningarna ökat tror tjänstemännen kan vara att man satsat på information och utbildningar om anmälningsskyldigheten.
– Vi har vidtagit ett antal åtgärder som både handlar om att sprida information och att utbilda. Sedan är det här ett ständigt pågående arbete, säger bildningschef Per-Arne Sterner.
Det som dock sticker ut är att Motala i dag har över 40 förskolor och att det finns flera förskolor som aldrig anmält en kränkning under de cirka nio år som lagkravet funnits.
– Det är vi oroliga för, varför det är så. Det måste nu förskolans chefer, verksamhetschef och utvecklingsledare titta på, säger Per-Arne Sterner.
I tjänstemännens egen genomgång till bildningsnämnden framkommer att många inom förskolan är osäkra på när en anmälan ska göras och vad som utgör en kränkning. Man skriver till politikerna att gränsen mellan vad som är en kränkning och vad som faller under förskolans tillsynsansvar kan vara knepig att dra. Man hänvisar också till jurister som kommit fram till en nedre åldersgräns på två-tre år för att ett barn ska kunna utföra en kränkande handling eller själv bli kränkt.
– Vi har inte det som en skarp gräns utan tar in alla anmälningar oavsett ålder på barnen. Sedan gör vi en utredning och då är det möjligtvis någonting som man tar hänsyn till där. När barnen är små är det ju svårare att veta vad som upplevs som en kränkning, säger Per-Arne Sterner.
Fem av anmälningarna som kommit in till bildningsnämnden gäller vuxna som kränkt barn.
– En anmälan är en för mycket när det gäller vuxna som kränker barn. Där har vi också vidtagit åtgärder enligt de rutiner som vi har, säger Per-Arne Sterner och fortsätter:
– Också där är det viktigt att jobba förebyggande. Ibland beror sådant här på bristande kompetens och kunskap och det måste vi jobba med. Men det är aldrig acceptabelt att vuxna kränker barn.