"Det finns även en osäkerhet kring hur öppnandet av Godegårds skola kommer att påverka kvaliteten på andra berörda skolor. Konkurrens om behöriga lärare ökar vilket kan komma att påverka undervisningens kvalitet och därmed elevernas resultat". Det framkommer i redovisningen av bildningsnämndens ekonomi där tjänstemännen listat olika osäkerhetsfraktorer.
– När vi tog beslutet så tittade vi på sådana här osäkerheter. Det var därför som vi i nämnden sa nej. Det finns en oro för hur det här beslutet riskerar att påverka andra skolor, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).
Hur ska ni lösa det här problemet?
– Vi jobbar ständigt för att söka efter personal och vi vill ju ha behörig personal, säger han.
Eftersom de cirka 30 eleverna som nu ska börja i Godegårds skola går i olika årskurser blir det svårt för skolorna i Tjällmo och Nykyrka att göra anpassningar av personalen. Därför kommer de att få ekonomisk kompensation för att kunna behålla den bemanning som man har i dag.
– Om lärare därifrån sedan väljer att börja jobba på Godegårds skola så kommer de att ersättas, det finns det pengar avsatta för. Problemet är att det är lärarbrist i hela landet. Det är ingenting som är specifikt kopplat till öppnandet av Godegårds skola. Det finns en generell oro för att vi inte ska hitta behörig personal, säger bildningschef Per-Arne Sterner.
– Vi ska göra allt vad vi kan för att det inte ska bli en försämring för någon av skolorna, tillägger Mark Henriksson.