I februari 2019 fick Tommy Ekström, som vi tidigare skrivit om, beskedet att han hade obotlig cancer. Han hade då blivit akut inlagd på US på grund av feber och buksmärtor.
Tommy har tidigare utretts för gallproblem och läkare har också påträffat en cellförändring som de inte kunnat avgöra om den var god- eller elakartad. Nu görs en ny undersökning där läkare uppfattar det som en tumör vid gallgångarna. Tommy får beskedet att cytostatikabehandling inte är aktuell. Istället blir han inskriven på LAH i Motala - för vård i livets slutskede.
Men med tiden blir Tommy bättre - inte förväntat sämre. En remiss skickas i augusti 2019 från LAH till Kirurgiska kliniken på US för att utesluta felaktig diagnos. Men någon ny utredning är inte aktuell eftersom botande behandling tidigare har avsagts.
I september remitteras han till Enheten för samordnad cancerutredning. Efter provtagning, röntgenundersökning och en samlad bild av hälsotillståndet får han av överläkare och medicinskt ledningsansvarige Per-Anders Heedman information att han sannolikt inte har cancer.
Enligt Per-Anders Heedman har det troligen funnits brister i kommunikationen mellan patient och läkare på Kirurgiska kliniken.
– Om man inte har alla fakta på bordet bör man vara lite mer ödmjuk och dela ovissheten med patienten och säga, jag vet faktiskt inte, det skulle kunna vara cancer men vi får se framtiden an. Det här är en kommunikativ utmaning mellan den högspecialiserade vården, patienten och familjen, hur man diskuterar det aktuella hälsotillståndet, säger han.
Enligt Heedman är det mycket viktigt att förena tydlighet med ödmjukhet i mötet med en patient.
Han menar också att Tommy hamnade i en väldigt utsatt situation redan från början i och med att Kirurgiska kliniken fattade beslut om att ett ingrepp inte skulle vara till nytta. Att koppla in onkologin var heller inte aktuellt eftersom det inte fanns en fullt konstaterad cancer.
Per-Anders Heedmans bedömning är att Tommy tidigt skulle ha fått en remiss till Enheten för samordnad cancerutredning.
– Jag tror att vi är bättre på kommunikation och kan vara i det komplexa. För det är så här våra patienter ser ut, det är inte de enkla patienterna vi har.
Samtidigt säger Heedman att han tror att det hade betytt mycket för familjen om Kirurgiska kliniken hade bjudit in dem för att prata igenom journalen i lugn och ro istället för att bara säga nej till en uppföljning.
Vårdgivarens bedömning är att händelsen inte varit undvikbar, hur tänker du?
– Man skulle ha kommunicerat på en helt annan nivå än vad som genomfördes, det blir lite "uppifrån-och ner kommunikation" när det är ett maktförhållande mellan oss i vården och patienten. Tyvärr är det så, men i de här lägena går inte det, patienten är så utlämnad. Då måste man mötas som människor för att få till en jämnbördig kommunikation. Vi i vården måste kunna dela osäkerheten och ändra vår roll från att enbart vara, till exempel läkare, till att vara både människa och läkare.
Enligt Per-Anders Heedman är det inte vanligt att en patient som remitterats till palliativ vård utreds på nytt.
– Men det förekommer, säger han.
Kan du ha förståelse för känslan hos en människa som först förberett sig på att dö och sedan börjar må bättre?
– O ja. I grund och botten slår det här mot fundamentet i alla hälso- och sjukvård. Utan tillit till ett vårdsystem så kan man inte bedriva vård.
Heedman framhåller också hur människor som hamnar på sjukhus ofta är helt i händerna på sin vårdgivare och litar på dem. "Läkaren har sagt och därför agerar jag så här".
– Det är därför som det ibland kan bli så fel, vi överinformerar när vi inte vet istället för att dela en ovisshet. Det är precis vad det handlar om i det här fallet. Vi i vården har pratat för mycket om sådant som vi inte haft underlag på.
Varken chefläkare Lena Nilsson eller verksamhetschefen på Kirurgiska kliniken vill bemöta kritiken.
Vid en kontakt med Lena Nilsson tidigare i somras uppgav hon att bedömningen, hög misstanke om cancer hos patienten, var välgrundad,
"Kliniken har efter det inträffade vidtagit åtgärder för att stärka omhändertagandet vid utredning med misstanke om cancer", skrev hon.
Någon lex Mariaanmälan har inte gjorts.
Patienten, Tommy Ekström, har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för en oberoende granskning.