Sedan länge finns anpassad grundskola, tidigare särskolan, samlad på Mariebergsskolan. De har klassrum i paviljonger och den ombyggda förskolan mot Agneshögsgatan. Men till hösten ändras det.
Erik Davidsson, pappa till en 8-årig pojke, berättar att rektorerna kallade till föräldramöte för information och diskussion om framtiden. Kommunen har beslutat att ta bort paviljongerna och att alla elever inte får plats på Marieberg till hösten.
– Vi fick veta att de skulle flytta några av våra barn, en till två klasser, men inte vilka.
Föräldrarna fick veta att flytten går till andra sidan stan, till Ekenäs. Där har kommunen lokaler över efter förändringarna i skolorganisationen.
– Där kommer man bygga om lokaler så att våra barn kan gå där istället.
Föräldrarna på mötet ställde frågor varför just deras barn skulle flyttas. Några direkta svar fick de inte, enligt Erik Davidsson, utöver att paviljongerna skulle bort.
– Vi har precis flyttat in i den ombyggda förskolan. Att vissa elever ska behöva flytta igen är hål i huvudet. Det går inte att göra vad som helst med de här eleverna. Många av barnen som går i anpassad grundskola har större svårighet med flexibilitet och nya miljöer. De behöver struktur och rutiner för ett bättre välmående. Allt detta bidrar till en ökad stress för familjerna.
Han är jättenöjd med sonens skola. Berömmer personalen och de andra eleverna på Mariebergsskolan som accepterar och tar väl hand om dem som går i anpassad grundskola. Men han förstår inte beslutet.
– Varför är det just vi och våra barn som drabbas? Kan de inte flytta en eller två vanliga klasser istället, som inte har samma svårigheter som våra barn? Och vad händer om några år när hyreskontraktet på Ekenäs upphör, ska de flytta tillbaka våra barn då och så får de nya bekymmer?
Erik Davidsson menar att anpassad skola kräver en hög lärar- och personaltäthet och blir bräcklig om verksamheten delas.
– Det är viktigt för våra elever med personal de känner igen då de inte ens, vid en flytt, ses i korridorerna, säger han orolig över att lärare kanske väljer att sluta.
Han anser att det är diskriminering att det är just barnen på anpassad grundskola som drabbas. Att beslutet rör familjer som hela tiden måste kämpa för att få vardagen, med skola och fritid, att fungera. Nu kommer några få stora förändringar som ingen vet hur länge de ska gälla.
– Inga föräldrar i en klass med normalbegåvade barn hade gått med på detta. Men vi är ju så anpassningsbara så vi kan ju göra det, säger han upprört.