Annika Roos jobbar som undersköterska på äldreboendet Strandvägen. Före sommaren tog hon initiativ till en namninsamling bland personal inom äldreomsorgen och den sociala resursverksamheten i Motala kommun. Över 300 personer har skrivit under protestlistan, som lämnades över till kommunalråd Camilla Egberth under fullmäktige i går. Tung arbetsbelastning, korta schemaperioder och jobb varannan helg gör att personalen nu säger ifrån.
– Jag hoppas att de tänker till och att de förstår hur vi har det ute på boendena. Jag tror inte att de vet hur det fungerar, säger Annika Roos till MVT innan sammanträdet.
Hon förklarade för KF-ledamöterna hur personalens situation ser ut och ställde frågor till socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) respektive personalnämndens ordförande Roland Tergeland (S). Hon vill veta hur man ska säkerställa att de gamla får en värdig omsorg samt hur kommunen ska säkra personalförsörjningen med rådande villkor. Det pågår en genomlysning av socialnämndens verksamhet. Resultatet kommer att presenteras i december, enligt Anne-Lie Liljedahl.
– Jag kan inte säga vad det kommer att utmynna i, men jag hoppas att det ska räta ut några av de frågetecken ni har, sade hon.
– Personalfrågorna har stort fokus och kommer att fortsätta ha stort fokus, konstaterade Roland Tergeland.
På Strandvägen har man fyra avdelningar med vardera nio boende. Klockan sju till ett tjänstgör tre personal per avdelning och mellan ett och nio på kvällen två personal. Det gör att det endast finns tid till det allra mest nödvändiga, enligt Annika Roos.
– När man har låg grundbemanning, då är det uträknat att det är grunderna man ska göra. Man har inte tid att sitta ned och prata en stund eller att gå ut och gå en promenad. Det är stressande och man mår psykiskt dåligt, säger hon.
Är du nöjd med svaren du fick på frågorna?
– Ja, bara vi får ett svar. Annars kommer vi tillbaka hit igen.