Platser lediga – ändå kö till äldreboende

Orsaker till kö till äldreboenden är flera. Behov, önskemål och även coronapandemin påverkar.

Kö till äldreboende betyder inte att väntetiden är lång för den som vill flytta.

Kö till äldreboende betyder inte att väntetiden är lång för den som vill flytta.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Motala2021-05-09 18:00

Siffror visar att det finns ganska gott om plats på kommunens äldreboenden. Ändå står äldre i kö. I mitten på april fanns tolv personer i kö till särskilt boende. Tio av dem sökte boende med somatisk/fysisk inriktning och två till demensboende. På Nämndemansgatans boende var 13 av de 54 platserna lediga i mitten på april. Rent teoretiskt täcker det den väntande kön.

– Så är det. Men på Nämndemansgatan är det demensboende som är ledigt och det är inte där vi har kön just nu, säger Sofia Sjöstrand, sektionschef på socialförvaltningen.

Hon förklarar att samtidigt som det finns kö så bygger flytt till äldreboende på frivillighet.

– De som står i kö har egna önskemål. Det kan vara att, även om det är till demensboende, så vill personen till Strömsborg och då avvaktar man tills det blir en plats ledig.

Coronapandemin har delvis påverkat inflyttningen på kommunens äldreboenden och det kommer en del frågor både från de som ska flytta och från anhöriga.

– Under 2021 har ett fåtal personer avvaktat att flytta in på boende tills de fått vaccinspruta. Vidare har några personer, under det senaste halvåret, som stått i intressekö för att byta boende, avvaktat eller avböjt att flytta på grund av nedsatt hälsotillstånd och/eller för att det helt enkelt inte varit aktuellt längre. Det har varit några personer som velat avvakta flytt på grund av corona men de allra flesta har valt att flytta till äldreboende ändå. 

Flytt mellan boenden är inte helt ovanlig och orsakerna är olika. Det kan handla om behov av specifik kompetens, som demensboende, men ofta är det den enskildes önskemål som styr.

Nämndemansgatans boende har bara varit igång i fem månader och två personer har valt att flytta till annat boende. Jämförelsevis är det lika med hur det ser ut på andra boenden. Exempelvis har en från Strömsborg och två från Solbacken valt ett annat boende under samma tidsperiod.

– Orsaken är mycket individuell. Det kan vara att man inte trivs med sina grannar, det kan vara att man hört om ett annat boende och hellre vill bo där. Det är generellt ruljangs mellan boendena och det går lite i vågor vilket som är populärast, säger Sofia Sjöstrand.

Hon säger också att en kö på 8-15 personer är normalt men att det inte innebär att det behöver dra ut på tiden för att få en plats. Ofta rör det sig om några veckor men att flytta är ett stort steg och en del väljer att avvakta lite medan andra flyttar på en gång.

Kö till äldreboende betyder inte att väntetiden är lång för den som vill flytta.
Kö till äldreboende betyder inte att väntetiden är lång för den som vill flytta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!