Polisanmälningarna ökade 2014

Ska man gå efter antalet anmälningar så ökade brottsligheten med omkring 2,5 procent i Motala och Vadstena 2014 jämfört med 2013.

Brottssamordnare Mikael Franzén.

Brottssamordnare Mikael Franzén.

Foto: Anders Rörby / MVT

MOTALA2015-01-20 10:24

Mikael Franzén som är brottssamordnare för lokalpolisområde Motala, som även innefattar Vadstena, är osäker på orsaken till ökningen.

– Det kan givetvis ha begåtts fler brott. Men det kan också vara så att människor blivit mer benägna att anmäla brott, även när de anser sig ha varit utsatta för något bagatellartat, säger han och tycker sig se en trend där fler gör en polisanmälan efter att ha fått propåer om det från sitt försäkringsbolag.

Dessutom, menar han, blir det allt vanligare att den som anmäls för mishandel gör en motanmälan.

Samtidigt betonar Mikael Franzén att polisen vill ha in anmälningar när någon utsatts för ett brott eftersom det hjälper dem i deras arbete.

– Det gör att vi kan rikta våra insatser till vissa områden och personer.

Mindre resurser

Anmälningarna ökade inom de flesta brottskategorier. Våldsbrott, tillgreppsbrott och inbrott är sådana även om ökningen är marginell.

Dock kan polisen se en minskning av anmälningar rörande narkotikabrott och trafikbrott.

– Det är glädjande siffror. Man vill förstås hoppas att människor använder mindre narkotika och sköter sig bättre i trafiken. Men det är så att den här sortens brott ofta upptäcks vid polisens egen aktivitet. Och då kan det vara så att vi upptäcker färre eftersom vi har mindre resurser än tidigare. Det är min analys, säger Mikael Franzén.

En brottsrubricering som ökat märkbart är "Övriga brott mot person". Här ingår bland annat förtal och ofredande.

Siffran för 2013 var 562. 2014 fick polisen in 129 fler anmälningar.

Ändå minskat

Här tror brottssamordnaren att människors flitiga användande av Facebook och andra sociala medier spelar in.

– Det är ett jätteproblem, säger Mikael Franzén som även vill höja ett varningens finger för att barn och ungdomar kontaktas genom sociala medier av människor som är ute i olovliga syften.

– Det förekommer att föräldrar eller skolan polisanmäler sådant. Och det ska vuxna absolut göra om de tror att det inte står rätt till.

Totalt har det alltså skett en ökning av polisanmälningar från 2013 till 2014, från 9 767 til 10 004.

Men Mikael Franzén påpekar att brottsligheten på lite längre sikt ändå minskat.

– Under 2011 anmäldes 11 448 brott, så det har faktiskt skett en minskning med närmare 1 500 anmälningar jämfört med då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om