2014 stod Alliansens politiker i fullmäktige och såg med djup oro på majoritetens planer att köpa Folkets Park, något som oppositionen menade var en vanvettsaffär som skulle kosta skattebetalarna stora summor. Oppositionsråd Caroline Unéus (M) står bakom det motstånd man kände då, men i dag när hon sitter hos kommunalråd Camilla Egberth (S) har hon svängt helt i frågan.
– Jag står för att vi inte tyckte att det var en bra idé då att köpa Parken. Men i dag är det ett annat läte. Nu står alla partier bakom Lalandias etablering, säger hon.
Politikerkollegan Camilla Egberth är inte sen att påpeka att det dessutom varit politisk enighet att över huvud taget utveckla Varamon.
– Det är många år sedan som vi beslutade tillsammans att vi ville se mer kommersiell verksamhet i området. Vi har hela tiden velat se tillväxt där, säger hon och fortsätter:
– Det här kommer att skapa arbetstillfällen och ge ringar på vattnet för det kommer att påverka lokala företag också. Och vi märker att många vill dra nytta av etableringen.
Som högsta företrädare för majoritet respektive opposition är Camilla Egberth och Caroline Unéus långt ifrån alltid överens. Godegårds skola och köpet av Duntisanläggningen är två frågor som splittrat det politiska läget djupt. Men när det gäller Lalandia är man oerhört eniga.
– Här vill vi jobba öppet och transparent. Vi vill se till kommunens bästa, hela kommunen. Det här har kittat ihop politiken, säger Camilla Egberth och ser det som nyckeln till framgång:
– Om vi inte hade varit så här eniga politiskt hade Lalandia vänt sig någon annanstans.
Men projektet har börjat väcka kritiska röster. Flera har reagerat på markpriset som Lalandia får betala, i snitt 216 kronor per kvadratmeter. Men båda politikerna slår ifrån sig om att Lalandia skulle få någon som helst rabatt på marken.
– Det här handlar om en verksamhetsetablering och inte om en försäljning av enskilda tomter. Vi har haft en oberoende firma inne och kontrollerat juridiskt för att det inte ska bli några konstigheter. Lalandia är också angelägna om att det här inte ska kunna ifrågasättas, säger Camilla Egberth.
En jämförelse med andra etableringar vid Jätten säger också att marken där kostat cirka 230-250 kronor per kvadrat för andra etableringar också.
– Sedan får man också se vilket lyft det här är för kommunen. Det här kommer att bidra med tillväxt för hela Motala. Om man skulle sälja marken som tomter skulle vi inte alls få den tillväxt som vi hoppas, säger Caroline Unéus.
Att kommunen lagt betydligt mer, cirka 550 kronor per kvadratmeter, för långgolfen ser de inga konstigheter med.
– Man måste se till helheten. Där var det marknaden som styrde. När vi säljer till Lalandia måste man se till att de köper ett väldigt stort område, säger Camilla Egberth.
Så de får mängdrabatt?
– Det är fel sätt att se det, men man måste se till helheten, säger Camilla Egberth.
Behandlar ni Lalandia på samma sätt som ni behandlar andra företag eller skiljer det sig?
– De behandlas lika. Ibland måste vi investera för att på tillväxt. Ibland måste man lägga ut pengar för att få in mer skatteintäkter, säger kommunalrådet.
Samtidigt menar hon att kommunen nu förstärker exempelvis samhällsbyggnad för att kunna hjälpa fler företag med detaljplaner.
Ni är helt överens politiskt om Lalandia. Om man är kritisk till etableringen hur ska man rösta i valet då?
– Det är viktigt att vi alla lyssnar och försöker ha förståelse. Det här är stort och nytt och det är klart att man kan ha funderingar. Vi vill försöka svara på alla frågor och därför kommer vi bland annat att ha information på kommunfullmäktige framöver, säger Camilla Egberth.
Men om ni är helt överens, vem ställer kritiska frågor hos er då?
– Det ställs konstruktiva frågor. Det har vi gjort hittills och det kommer vi fortsätta att göra. Kommunen har faktiskt ställt hårda krav exempelvis vad gäller miljön och parkeringar, säger Camilla Egberth.