Rektorn anmäls av kommunen

Motalas bildningschef Johnny Thorén anmäler Fria Intermiliaskolans rektor Riitta Paananen till Skolinspektionen. "Hon har försökt påverka våra tjänstemän att begå lagbrott", säger Thorén.

Rektor Riitta Paanen vill att Motala kommun avbryter omplaceringarna  från kritiserade Fria Intermillia.

Rektor Riitta Paanen vill att Motala kommun avbryter omplaceringarna från kritiserade Fria Intermillia.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2018-11-02 18:30

Under torsdagen skickade Riitta Paananen ett mejl till Johnny Thorén och de tjänstemän inom kommunens bildningsförvaltning som jobbar med omplaceringar till kommunal skola av de elever som lämnar Fria Intermilia.

LÄS MER:Intermilia-krisen kräver fler tjänster på kommunen

Avhoppen bottnar i den allvarliga kritik i 16 punkter som Skolinspektionen tidigare riktat mot friskolan.

Paananen skriver:

"Ni pumpar in enstaka barn på era olika enheter. Klasserna hos er är fulla och några föräldrar har redan hört av sig om att de ångrar sitt beslut (---). Vi från Fria Intermilia föreslår att ni backar nu och avvaktar med vidare placeringar. Det går absolut ingen nöd på eleverna hos oss heller. Dessutom har vi inte överfulla klasser".

– Hon har passerat en gräns. Kommunen är enligt skollagen skyldig att skyndsamt ta hand som elever som vill komma till oss, oavsett orsak. Våra tjänstemän sliter nu med det här för att göra det bästa för föräldrar och elever. Men det Riitta Paananen gör är att försöka påverka oss att överträda lagen. Det är mycket allvarligt, kommenterar Johnny Thorén.

LÄS MER:Personal kan varslas från skolan

Riitta Paananen:

– Vi vill bara göra en riskkalkyl. Även föräldrar med barn i kommunala skolor hör sig för om platser hos oss då de fruktar för stora klasser. Elevavhoppen (runt 80 just nu, vår anm) beror på att media och Johnny Thorén spridit uppfattningen att vi står inför en stängning. Vi har fått ett föreläggande om vite, inte om stängning. Skolinspektionens beslut dröjer nog till januari. Så låt oss vänta till dess med eleverna.

Men kommunen får ju inte vänta?

– Nej, vi kan inte styra över hur de gör. Vi har bara beskrivit situationen.

Riitta Paananen uppmanar till lagbrott. Vi måste ta emot de elever som vill börja i kommunal skola, säger bildningschef Johnny Thorén.
Riitta Paananen uppmanar till lagbrott. Vi måste ta emot de elever som vill börja i kommunal skola, säger bildningschef Johnny Thorén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om