Under onsdagen presenterades en studie i vilken det nämndes att rödingbeståndet minskat kraftigt under de senaste 50 åren. En anledning är det allt varmare klimatet.
Att det spelar roll håller också Anton Halldén med om.
– Rödingen är en extremt anpassad kallvattenart, känslig för höga temperaturer, säger han.
Han förklarar vidare att det förstås finns risk för en sämre avkastning av rödingen på sikt om vattnet forsätter att bli varmare. 2014 var det varmaste året någonsin i Vättern och året innan hamnar på en andra plats, enligt Halldén.
Samtidigt hävdar han att det efter många år med ett minskat bestånd kom en vändning för 8-9 år sedan. Ett omfattande regelpaket för fisket på röding vände på så vis den negativa utvecklingen.
– Idag är beståndet stabilt och det har ökat mycket under senare år.
Däremot är det viktigt att hålla arten under fortsatt uppsikt och ha en god uppfattning om hur fiskebeståndet ser ut. Enligt Anton Halldén är också yrkesfiskarna måna om rödingen, för att skydda beståndet.
Finns det en risk att rödingen utrotas på sikt?
– Inte som vi ser idag, säger Halldén men förklarar att Vätterrödingen, eller sydsvenska storrödingen som den också heter, har försvunnit ifrån väldigt många vatten och att den på grund av det är en hotad art.
Att fisken verkar trivas i Vättern tycker han är extremt värdefullt. Sjön kan rent av vara den enda i Sverige där beståndet är bra.
– Men det är också ett jäkla ansvar att förvalta.