Ny teknik ska ge svar om Motalabornas köpvanor

Kommunens fria wifi kan också användas för att ge mer information om Motalabornas vanor och beteenden. Tillväxt Motala hoppas att det kan hjälpa handeln.

Magnus Lindberg, vd på Tillväxt Motala, ser stora möjligheter med att följa mobiltrafiken på exempelvis Stora Torget.

Magnus Lindberg, vd på Tillväxt Motala, ser stora möjligheter med att följa mobiltrafiken på exempelvis Stora Torget.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-04-23 07:02

I Motala hamn, i Borensbergs hamn, vid Centralstationen, på Stora Torget och i Borenshult. Där erbjuder kommunen fritt wifi. Men tillgången till internetuppkoppling innebär också en möjlighet att få ut statistiskt material om de som vistas i områdena.

– Man behöver inte var uppkopplad på kommunens nät, det räcker att man har wifi påslaget så kan signalen följas och vi har möjlighet att se hur många besökare det är och hur de rör på sig, säger Magnus Lindberg, vd på Tillväxt Motala.

För Tillväxt Motalas del innebär tillgången till statistikuppgifter från mobiltelefonerna att de kan se exempelvis vilka arrangemang som lockar mycket folk, vilka dagar som Motalaborna rör sig på torget och hur vädret påverkar intresset att besöka de utvalda platserna. Man kan helt enkelt följa Motalabornas beteenden och vanor. Det går också att följa rörelsemönster och se om en besökare på resecentrum tar vägen upp till torget eller hamnen.

– När vi nyligen hade arrangemanget Stadens hjältar på torget nästan fördubblades antalet mobiler. Och då fick vi ändå inte med all statistik eftersom många av besökarna var småbarn, säger Magnus Lindberg som ett exempel.

Förutom att följa mobilstatistiken förs också samtal med personal på Göteborg & Co (Göteborgs turistkontor). Där har man ett projekt som handlar om att ta del av statistik även från kortleverantörer för att se hur mycket som handlas och utifrån det kunna se vilka effekter på handeln som olika evenemang har.

– Vi är för små för att själva få till ett sådant samarbete med kortleverantörerna, men nu försöker vi haka på Göteborg som är en större kommun och få vara en del av deras projekt, säger Magnus Lindberg.

Han säger också att analysarbetet skulle kunna utvecklas ytterligare genom ett utökat samarbete med fastighetsägare i centrum. Om även de skulle koppla upp sig på samma teknik skulle man kunna få information om exempelvis hur handeln förändras utifrån hur många besökare det är i gallerian vid ett givet tillfälle.

Ni ser ingen risk att Motalaborna känner sig övervakade när ni tar in all den här statistiken?

– Vi får ju ingen information om individerna. Vi ser ju bara att det rört sig en mobil i området, säger Magnus Lindberg och fortsätter:

– Och vi är ju på ett sätt övervakade hela tiden.

Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!