Så mycket kan Motala spara på minskat matsvinn

Bättre koll på antalet portioner och använda mer av råvarorna. Det är knep när kommunen satsar på minskat matsvinn. Arbetet kan ge stora besparingar.

Genom att använda mer av grönsakerna kan matsvinnet minskas.

Genom att använda mer av grönsakerna kan matsvinnet minskas.

Foto: Lina Handberg

Motala2021-03-09 09:55

Under hela 2020 har samtliga kök i kommunen vägt hur mycket som slängs i produktion, från bufféerna och från tallrikarna. Resultatet visar att det totalt sett slängs 46 gram mat per portion, där en portion inklusive ett glas mjölk räknas som 500-600 gram.

Men verksamheten har också funderat på vad det skulle innebära om svinnet minskade. Nu finns ett mål om att minska svinnet med 6 gram per portion. Det skulle innebära en besparing på 300 000 till 500 000 kronor.

– Jag tror att det kan bli en utmaning för oss, men det är inte omöjligt, säger Tomas Hemmingsson.

Att få matgästerna, exempelvis förskolebarn och skolelever, att slänga mindre är ett kontinuerligt arbete som sker tillsammans med förskolor och skolor. En utmaning i coronatider handlar särskilt om svinnet från bufféerna. Av smittskyddsskäl tas inget om hand från bufféerna efter dagens slut.

– Där försöker vi istället att sätta fram få lite som möjligt mot dagens slut, säger Tomas Hemmingsson.

Ett stort arbete görs också i matproduktionen för att minska svinnet där. Det handlar om att få bättre koll på hur många portioner som faktiskt ska lagas, men också om att nyttja råvarorna fullt ut.

– Broccolistammar kan man skiva, rosta och ha på salladsbuffén och när vi gör pizzasallad så river vi den så att vi kan använda vitkålsstocken också. Den är väldigt smakrik, säger Tomas Hemmingsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!