Göta Kanal är 200 år och har visat sig må som en 200-åring kan förväntas göra. Kajras, jordskred och nya kajras. De senaste åren har rapporterna om en allt mer sliten och skröplig kanal avlöst varandra. I våras kom skräckbeskedet att kanalen kanske måste stängas av säkerhetsskäl om ingenting gjordes. Det fick fart på ägaren, det vill säga staten. I höstas kom definitiva besked om att kanalen ska finnas kvar, den ska vara öppen och framför allt – den ska rustas. Nästa år får Kanalbolaget därför 100 miljoner kronor extra till underhåll.
Det är grådisigt, regn i luften och i kanalen skymtar vattnet på bottnen. Cyklar sticker upp här och där i bottendyn. Så ser Göta Kanal ut i Motala i dag. Efter att inte ha varit tömd sedan 70-talet visar stadens stolthet nu upp sig från en ny sida.
Men det var med pirr i magen som kanalpersonalen sakta tömde ut vattnet på sträckan genom Motala. Länge har det talats om ett läckage från Hårtorpssjön och ut i kanalen, ett läckage som skulle kunna ge ett scenario à la värsta katastroffilmen.
– Om slussen i Borenshult skulle gå sönder och det finns ett läckage från Hårtorpsdammen så skulle vi dränka hela Östgötaslätten med Vätternvatten. Det skulle bli en nationell katastrof, säger vd Anders Donlau.
Men alla kunde andas ut. Det finns inget stort läckage från Hårtorpssjön och kanalbolaget kan checka av en rejäl utgiftspost från sin långa att-göra-lista. Så det var den goda nyheten. Den dåliga är att kanalbanken på andra sidan Hårtorpssjön istället gav vika och kanalbolaget av säkerhetsskäl tvingas stänga en lång sträcka nedanför Platens grav.
– Det hade vi inte alls räknat med. Det är inget tekniskt svårt arbete att göras, men det kommer att kosta ett antal miljoner kronor, säger Anders Donlau.
Att göra iordning kanalbanken där är prioriterat. Det måste ske innan säsongsöppningen nästa år. Motalas andra stora avstängning, den vid Lokverkstan, däremot kommer att bestå i alla fall ett antal år till.
– Vi måste prioritera sådant som måste göras för att kunna hålla kanalen i drift och då kan det här vänta, säger Anders Donlau.
För kanalbolagets extra miljoner går under nästa år i första hand till Söderköping. Där måste man förstärka upp och bygga om runt slussen samt ordna ett jordskrev utanför staden. Görs inte dessa åtgärder är stängningshotet överhängande. Året därpå är sträckan Borensberg-Berg prioriterat. Gamla Motala Verkstadsområdet är inte akut och får därför vänta. Dessutom är insatsen den enskilt största och mest krävande som bolaget står inför.
– Man har byggt ut kajen där så vi kommer att behöva riva en stor del av den och bygga upp på nytt. Det är ett svårt arbete och kommer att kosta runt 50 miljoner kronor, säger Anders Donlau.
Punkterna på att-göra-listan är många – och dyra. Två konsultfirmor har beräknat vilka insatser som behövs och landat på någonstans runt en halv miljard kronor. 100 extra miljoner är därmed långt ifrån tillräckligt.
– Det finns inga beslut om resten, men vi har fått besked om att hela renoveringen ska fullföljas. Sedan ska vi också försöka hitta andra finansieringar som att söka EU-bidrag eller låna, säger Anders Donlau.
Kanalbolaget äger också en del mark, skog och byggnader. Det skulle kunna säljas av, men samtidigt är de en stor inkomstkälla för bolaget. Nyligen beslutade också ägaren, alltså riksdagen, att kanalbolagets bolagsordning skulle ändras. Den nya skrivningen betonar att bolaget inte längre får sälja hus och mark längs kanalen utan att kulturarvets alla delar ska bevaras.
Från riksdagens sida finns också beslut om att de som använder kanalen ska vara med och betala en del av kostnaderna. Och när det kommer att krävas mer pengar så sikt så funderar Anders Donlau om det är realistiskt om staten som ägare är de som ska skjuta till pengarna.
– Kommunerna är ju också stora vinnare på att kanalen finns. I dag har vi börjat ta betalat av husbilar som står vid kanalen, men det är kanske fler som får nytta av kanalen som ska vara med och betala, resonerar han.
Kanalen är 200 år. Då är det helt naturligt att inte vara i toppskick, menar Anders Donlau. Men han är ändå kritisk till hur kanalen behandlats.
– Man har inte haft ordentlig koll på läget. Det har varit för mycket cirkus runt i kring. Sådant måste också ske, men man får inte glömma huvuduppdraget för då har vi ingen kanal kvar, säger han.
Den utredning som nu gjorts av hur skicket är borde ha gjorts betydligt tidigare anser Anders Donlau. Då hade man sluppit en del av de akutinsatser som man nu tvingats till.
– Man har tagit för givet att allt ska fungera, men nu säger kanalen ifrån att den inte mår bra. Det här borde ha framförts långt tidigare. Men nu ska vi inte titta bakåt utan framåt, säger han och fortsätter:
– Vi kommer att få ha fokus på renoveringen i många år nu. Det här arbetet är historiskt. Det är ett lika stort beslut som det var att bygga kanalen. Nu får vi vara med och se till att den lever vidare.
En åtgärd som kommer att göras längs i stort sett hela kanalen är att muddra den. På vissa ställen, bland annat i Norsholm, har kanalbankarna nästan flutit ihop och de större passagerarbåtarna har börjat få problem att ta sig fram.
– De större båtarna får grundkänning allt oftare nu. Det behöver muddras regelbundet, men det har inte heller skett sedan 70-talet. Det är också eftersatt, säger Anders Donlau.
De kommande åren är det upprustning som gäller. Men för att förhindra en liknande situation som nu hänt menar kanalbolaget att det kontinuerliga underhållet också måste öka.
– Det finns ingen sådan ökning för 2016 och inte de närmaste åren. Det är inte akut, men så sikt behöver vi ökade resurser, säger Anders Donlau.
Så fokus renovering, men kanalbolaget genomför samtidigt satsningar. I Motala ska man bygga en ny gästhamn och i Berg jobbar man på ett besökscentrum. Anders Donlau menar att de måste kunna göra både upprustningar och nysatsningar samtidigt och att det ena inte får tränga undan det andra.
– Vi har i uppdrag både att utveckla och att bevara. Det är två helt olika saker och tas från två olika konton, säger han.
En grådisig dag och tömd på vatten visar sig Göta kanal inte från sin bästa sida. Men snart väntar alltså århundradets ansiktslyft.