Det finns inom äldreomsorgen och bland vaktmästare. Men i förskolan har personalen och fackförbund fått tjata länge. Efter två års utredningar, överläggningar och diskussion om finansieringen kom så beskedet från politikerna: det blir fria arbetskläder för personalen inom förskolan.
– Det här är en kanongrej att det äntligen blir av. Vi har fått vänta, men nu ska det bli verkstad, säger förskolechef Pedro Gustafsson.
Ett av huvudskälen till att han vill se arbetskläder till sin personal är smittspridningsaspekten. I dag förflyttar personalen smitta fram och tillbaka mellan hem och sin arbetsplats, något som blir problem både på förskolan och för personalen och deras anhöriga.
– Vi såg ju också att vi hade hög sjukfrånvaro och det här pekades ut som en möjlig åtgärd, säger Pedro Gustafsson.
En annan aspekt som Pedro Gustafsson trycker på är genusperspektivet. Han menar att det vore diskriminering att inte erbjuda den här kvinnodominerande branschen arbetskläder när de behöver det när man tidigare erbjudit kläder till yrken som är mer mansdominerande.
– Sedan tycker vi också att det är viktigt att föräldrar och barn kan se vilka som jobbar i förskolan. De går att känna igen på ett annat sätt, säger han.
Totalt kommer 1,8 miljoner kronor att gå till arbetskläder. Bildningsförvaltningens 400 fast anställda är de som i första hand är berörda. Men exakt vad de kommer att få är ännu inte bestämt. Det håller förvaltningen på att fundera kring och undersöka om det krävs upphandling eller om man kan använda de befintliga avtal gällande arbetskläder som finns i kommunen.
– Men det vi tittar på att erbjuda är någon form av topp eller t-shirt, byxor, underställ, en tjockare tröja, skaljacka och skalbyxor, säger han.
Klart är dock att personalen inte ska behöva vänta så värst länge till. Planen är att de anställda under nästa år kommer att kunna ha arbetskläder på jobbet som slippa slita sina privata plagg. .