Byggbranschdagen ägde denna gång rum i Gamla Tingshuset i Motala. Förutom Lalandia blev det föredrag om projektet Vallastaden, en presentation av framtidens byggnation i Motala samt en paneldiskussion med fastighetsägarnas vd Rickard Norman samt riksdagsledarmötena Johan Löfstrand (S) och Mats Gren (M).
Anchi Alm inledde presentationen av Thomas Nielsen, projektdirektör för Motalaprojektet hos Lalandia, med att säga apropå eventuella språkförbistringar som vi svenskar kan ha med det danska språket:
– 2021 ska vi kunna danska i Motala.
Thomas Nielsen presenterade sedan Lalandia i stort och organisationens uppbyggnad samt vad Lalandias målbild består av.
– Att familjer får upplevelser tillsammans.
De primära gästerna ser man som barnfamiljer med barn i åldern 2 - 12 år.
Motala är den första ort som Lalandia planerar något i, utanför Danmark. Rödby och Billund är de orter man har anläggningar sedan tidigare. Nielsen betonade att man fastnade för infrastrukturen kring Motala.
– Liksom naturen, vilken är fantastisk här i Motala. Varamon är ett mycket attraktivt område, underströk Thomas Nielsen i sitt anförande.
Han berättade vidare att med en körtid på 3 timmar så finns det 4,5 miljoner människor som potentiella besökare till anläggningen i Motala.
Vidare berättade Nielsen att man är mån om att behålla Varamons karaktär. Även hur man tänkt sig att hålla aktivitetsområdet bilfritt och parkeringarnas placering.
– Vi är nu igång med detaljplaneringsprocessen tillsammans med Motala kommun, berättade Thomas Nielsen.
Uppdraget att åstadkomma anpassningen till den unika strandmiljön som Varamon består av, har gått till arkitektbyrån DorteMandrup. Byrån representerades av chefsarkitekt Marianne Hansen och hon berättade om de stora dragen i tanken med byggnationerna och att man noga studerat omgivningen och terrängen i sitt arbete med utformningen.
– Det viktigaste för att anpassa arkitekturen till området är att jobba med en bebyggelse som förhåller sig till variationen i landskapet och dess olika karaktär och därtill skapa utrymmen som gynnar både gäster och boende i Motala, underströk Marianne Hansen och hon fortsatte:
– I vissa områden ritar vi kedjehus, i andra områden blir det enplanshus och lägenhetshus. Ett område kallar vi för "fiskelägret". Vi försöker lägga byggnationen på ett naturligt sätt i terrängen. Tanken är att man ska få känslan av ett sommarstugeområde som är noga anpassat till landskapet.