Drygt 56 miljoner ska kommunen spara

Kommande lågkonjunktur och högre priser påverkar kommunens ekonomi. Vi listar en del av vad Samverkan för Motala vill göra för att spara 56,5 miljoner.

Motala kommun måste spara, men väljer att ta lite här och lite där. Några delar i att klara ekonomin handlar om att personalen uppmanas att ta ut sin semester och så hoppas man att fler flyttar till kommunen.

Motala kommun måste spara, men väljer att ta lite här och lite där. Några delar i att klara ekonomin handlar om att personalen uppmanas att ta ut sin semester och så hoppas man att fler flyttar till kommunen.

Foto: TT / Peter Calén

Motala2022-12-01 18:00

På måndag tar fullmäktige beslut om budget för 2023. En budget som bygger på Alliansens förslag i våras med inslag från SD, som nu är med i styret. M, SD och KD har kommit överens med L om att man vill satsa på ishallar, förskolor, småbåtshamn och mycket mer. Men samtidigt stiger priserna och kommunen får en allt äldre befolkning och då kommer sparkraven.

– Vi behöver hämta hem ungefär 56,5 miljoner under 2023, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M)

Här är en del av det som ska göras:

1. Sänkt resultatmål, överskottet vid årets slut
– I juni satte vi ett mål på två procent men utifrån vad som hänt från juni till nu så lägger vi oss på en procent, säger Henriksson.

2. Fler invånare
– Ju fler vi blir desto mer skatteintäkter får vi att röra oss med. 100 medborgare som flyttar in till vår kommun ger ungefär fem miljoner i intäkter. Så vi behöver bli fler.

3. Effektiviseringar
– Det finns utrymme att göra vår kommun ännu mer effektiv, säger Henriksson och nämner administration, hyressättningar och skötsel av fastigheter bland annat.

– Det finns ganska stora pengar att hämta där.

4. Upphandlingar
– Kommunen upphandlar för ett antal 100 miljoner varje år. Kan vi spara en eller två procent så ger det mycket pengar. Att ha en smart inköpsprocess gynnar oss, säger Erik Forslund (KD), och tillägger att bättre samarbeten mellan olika avdelningar spara pengar.

5. Komvux
Vuxenutbildningen ska sänka ambitionsnivån i både antal och typer av utbildningar.
– Samma inom arbetsmarknadsenheten. Där sköt vi till pengar tidigare, liksom till vuxenutbildningen. Men där ser man att man inte har behovet. Det innebär att vi kan minska ramarna och hämta hem pengar, säger Henriksson.

6. Parkeringsavgifter
Här finns ett förslag men det kommer att göras om.
– Men det är en intäkt som vi kan få in och som kan stärka vår ekonomi, säger Henriksson.

7. Semester
Kommunens anställda ska uppmanas att ta ut sin semester istället för att spara semesterdagar som betalas ut i pengar.
– Vi vill ju att personalen ska använda sin semester, för det skapar också att man är utvilad och får en bättre arbetsmiljö. Och det finns stora pengar att spara i det.

Ni tänker ta lite här och där, och inga stora bitar någonstans, för att få till besparingen?

– Vi ser att vi hittar effekterna för 2023. Men det kommer bli tuffare och tuffare för varje år, säger Henriksson.

Vuxenskolan och Arbertmarknadsenheten får sänka ambitionsnivån.
Vuxenskolan och Arbertmarknadsenheten får sänka ambitionsnivån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!