Så vill de hjälpa – med laser och datorer

Under tre dagar besöker FolkLab Motala. Första stoppet blev Gustavsviksparken på Väster.

Gustavsvikparken blev första stoppet på FolkLabs Motalaturné.

Gustavsvikparken blev första stoppet på FolkLabs Motalaturné.

Foto: Victor Berlin

Motala2019-08-07 15:40

Folk Lab har sin bas i Fisksätra i Stockholm, men är ute på turné med en digital skaparverkstad på hjul. Här får vem som helst komma förbi, låta kreativiteten flöda och får möjligheten att använda bland annat laserskärare, vinylskärare eller 3D-printer.

– Vi är ett socialt digitalt labb på hjul. Vi hjälper människor att ta plats i samhället genom att väcka intresse för den digitala världen och genom att göra fysiska saker som folk kan relatera till, säger Carl Bärstad som är i full färd med att koppla upp tekniken.

– Vi kallar det lite för digital slöjd. Man gör saker på datorn och så har vi en laserskärare som skapar det man gjort i trä, akryl eller gummi, säger han.

Carl är en så kallad ”Maker guide” som hjälper till i skapandeprocessen. Syftet är att stärka männisors digitala delaktighet, vilket Folk Lab gör i samarbete med Digidelnätverket. Digidel står för digital delaktighet och drivs av Internetstiftelsen. De har som uppdrag att jobba med demokratiutveckling. Motala bibliotek är Sveriges första Digidelcenter, vilket är orsaken till att Folk Lab besöker just Motala. Förutom önskan att väcka intresse för det digitala jobbar Folk Lab även med integration.

– Vårt andra uppdrag är att skapa sociala mötesplatser med den här tekniken. Vi är finansierade av Delegationen mot Segregation och LEADER, vilket är en EU-finansiering för glesbygdsutveckling. Så vi har fokus på glesbygd och förorter där det digitala utanförskapet oftast är större.

Motalaborna Åsa och Alfons har slagit sig ner i solen. Än har de inte gett sig i kast med det digitala, utan bygger med så kallade Strawbees – en slags sugrör.

– Han gillar att pyssla så då passar vi på när det väl kommer något sånt här hit. Det är jättekul, han bygger en katapult, säger Åsa och fortsätter:

– Det är bra tänkande, för man får lära sig att jobba efter ritning. Det är kul att de arrangerar lite för barnen tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om