Motala står inför stora utmaningar. Som inledning till fullmäktiges budgetdebatt presenterade tjänstemännen en framtid med ökade kostnader i och med en befolkningsutveckling med fler äldre samtidigt som andelen arbetsföra inte ökar i samma omfattning.
– Välfärdsbehoven ökar. Men samtidigt ökar inte intäkterna på samma sätt. Gapet mellan intäkter och kostnader är en verklighet som vi inte kan blunda för, säger socialnämndens ordförande Maths Andersson (L).
Den bilden är politikerna överens om. Frågan är bara hur man ska ta sig an utmaningarna. Kåre Friberg (M) talade i sitt anförande om att Alliansen både vill gasa och bromsa. Bromsandet innebär att man ska genomföra gemensamma effektiviseringar på 14,5 miljoner kronor, att löneökningarna bara kompenseras med mer än två procent och genom att inte ge några kompensationer för prisökningar. Det kritiserades av Solidariskt Motala.
– Att minska utrymmet för löneökningar är inte ansvarstagande. Det fullmäktige då gör är att lämna över detta till nämnderna att skära ner på verksamheter istället. Det tycker vi inte är så bra, säger Peter Karlberg (V).
Men Alliansen ville också göra satsningar. En sådan handlar om ökade digitaliseringar där man vill avsätta fem miljoner kronor samt en miljon kronor till en person som kan ansvara för detta arbete.
– Det här är den största digitaliseringssatsningen i Motalas historia, säger Erik Forslund (KD).
Frågan inför mötet var dock hur SD skulle agera. Under sommaren har de hotat att sänka Alliansens budget om de inte får igenom fyra krav, bland annat mer pengar till kvinnojouren. Under pausen i mötet stod Johnny Karlberg (SD) fast vid att de var beredda att rösta på Solidariskt budget. Men han var inte lite bestämd längre.
– S måste göra klart var de ska få sina pengar ifrån, säger han.
SD:s hot har av Kåre Friberg (M) beskrivits som oseriöst. Nu använder sig V-politikern Peter Karlberg av samma beskrivning.
– Jag tror inte att det uppfattas som seriöst att rösta på det förslag som man tycker är sämst. Det är inte speciellt ansvarsfullt, säger han.
Andra talade om behovet av att komma överens och ta ett gemensamt ansvar.
– Därför blir man ledsen över diskussionen om vems fel det är att socialnämnden går back. Men vi har så stora utmaningar framför oss att vi kan inte ta allt med osthyvel. Vi behöver byta till en ny ost. Eller ta skinka eller något vegetariskt alternativ. Därför tror jag på samarbeten och alternativa driftsformer och att man tänker nytt, säger Erik Backman (M).
S-politikern Elias Georges gjorde vad han kunde för att försöka beskriva vad de ville spara på för att hämta hem 200 miljoner kronor.
– Vi sparar inte tillfälligt, vi sparar långsiktigt. Det handlar om lokaleffektiviseringar och att se över bilpoolarna. Om att samordna sommaröppna förskolorna och upphandla it-enheten. Vi tittar också på hur vi kan sänka sjukskrivningstalen, säger han.
Men hur blev det då? Jo, efter över sex timmars debatt var det dags för omröstning. Och när det kom till kritan valde SD att lägga ner sina röster.
– Vi har haft väldigt bra samtal med Alliansen både och högt och lågt. Det känns som att vi blir bemötta med mer förståelse nu, säger Johnny Karlberg (SD).
Kåre Friberg (M) säger att de inte gett vika på något sätt, men att de är öppna för andra partiers förslag.
– Nu känns det fantastiskt bra. Jag är nöjd, säger han.