– Det är helt galet. Vi föräldrar är otroligt upprörda.
Det var i torsdags som Tessan Davidsson skulle hämta sin son som går i Vätternskolans förskoleklass. Han berättade att han hade tittat på "snoppar och snippor" under dagen, någonting som personalen snabbt fick förklara.
– Min son och två kamrater hade sökt på ordet snopp i sökmotorn Safari. Det som kom upp var värsta hårdporrfilmen och flera andra sidor, säger Tessan Davidsson.
Hon fick själv se sökresultatet i sexåringens surfplatta.
– Den bilden alltså. Det gör ont i mitt mammahjärta att min son har sett den.
Inga spärrar på nätet
Tessan Davidsson säger att hon har fått intrycket av att läromedlet är relativt elevsäkert. Barnen får till exempel inte ladda ner spel och utrustningen ska i första hand användas till att räkna, läsa och skriva.
Nu fick hon veta att det inte fanns några spärrar vad gäller internet.
– Sökmotorn ligger som en öppen ikon men det är bestämt att eleverna inte får göra sökningar på egen hand.
– Då måste de vuxna se till att de inte gör det. Det är ett alldeles för stort ansvar att lägga på en sexåring.
Dagen därpå fick Tessan Davidsson beskedet att alla surfplattor i klassen hade begränsats och att barnen nu bara skulle komma in på elevspel och läs- och skrivsidor i Safari.
– Det är lite sent påkommet. Paddorna har ju funnits i skolan i flera år. Det här kan inte vara första gången det händer, säger Tessan Davidsson.
Satt bakom piano
Rektor Britt Nygren kallar det inträffade "jätteolyckligt". Hon uppger att de vuxna fanns på plats när sökningen gjordes men att barnen hade satt sig på ett undangömt ställe, bakom ett piano.
– Det är kanske inte så konstigt att de söker på den här typen av ord men vi måste vara jätteförsiktiga så att det inte händer.
Hon berättar att hon och personalen kommer att titta på eventuella begränsningar framöver.
– Direkt när vårterminen börjar ska vi sätta oss och se vilka möjligheter som finns. Frågan är hur det hela ska hanteras, kanske ska vi gå efter elevernas åldrar, säger Britt Nygren.
Att strypa sökmotorn helt är kanske inte något alternativt i de högre årskurserna, menar hon. Däremot kan det handla om att spärra vissa ord eller liknande.
– Vi får absolut inte förringa surfplattorna, de är ett komplement i undervisningen. Rätt använt är det ett väldigt bra hjälpmedel, säger Britt Nygren.