Förra året blev reaktionerna stora kring kommunens gräsklippning. Många synpunkter kom in till kommunen och på sociala medier. En orsak var att kommunen kommit igång senare än tidigare år och att gräset då hunnit växa sig högt. Men kommunen ser också över vad som ska klippas och hur. Där kommer det att bli förändringar mot tidigare år.
– Kommunen har stora ytor att klippa, men vi behöver samtidigt effektivisera. Det handlar också om att göra en insats för den biologiska mångfalden och av den anledningen bland annat jobba med ängsytor. Men det måste göras med lite finess, säger gata- och parkchef Dan Bernström.
Parker och grönytor vid exempelvis lekplatser ska även fortsättningsvis klippas frekvent, men mer perifera gräsytor som inte används i någon större utsträckning kan förändras till ängsytor och högvuxna gräsytor där man kantklipper.
– Det innebär att vi kantklipper, men sparar vissa öar med högvuxet gräs och blommor. Men det ska fortfarande se snyggt och prydligt ut. Nu ska vi prova det på ett antal platser, säger han och fortsätter:
– Samtidigt kommer det att ta lite tid innan vi får en omställning från gräs till att där börjar växa mer blommor.
Bakgrunden till förändringen handlar dels om miljön och biologisk mångfald, dels om verksamhetens ekonomi. Motala är en stad som växer och det innebär ett utökat uppdrag kring exempelvis asfaltering. Samtidigt har kommunen ett eftersatt gatu- och brounderhåll vilket innebär ökade kostnader i form av avskrivningar.
Klarar ni det utan extra kompensation?
– Min ambition är att vi ska klara oss i många år framöver med de resurser som vi har, men då handlar det om att vi får en drift som är effektiv och där man gör de effektiviseringar som behövs. Gräsklippningen är ett sådant exempel, säger Dan Bernström.
Går det att effektivisera så mycket på driften?
– Ja, det finns förändringar som man kan göra. Vi kan exempelvis titta på var vi geografiskt ska göra insatser. Områden där många människor vistas som parker och lekplatser, där ska vi ha en hög attraktionsnivå och därmed en hög skötsel. Men mer perifera ytor där kan vi dra ner rätt mycket, säger han.
Gräsklippningen är ett sådant exempel, ett annat handlar om tömningen av papperskorgar.
– Där kan vi också titta på om vi ska ha så många papperskorgar på vissa ställen och istället ha fler på andra platser, säger Dan Bernström.